Dupa ce sangele a circulat prin artere si si-a indeplinit misia de a hrani tesuturile, el trebuie sa se intoarca la inima si n-o mai face prin sistemul de artere, ci prin vene. In picior exista o vena profunda prin care se desfasoara circulatia de "adancime", dar exista si vene superficiale, dintre care vena safena superficiala este cea mai importanta.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Aceasta vena superficiala este prevazuta cu o serie de valve, ele au menirea de a impiedica sangele sa coboare spre zona inferioara a piciorului umpland vena. Cand aceste valve nu functioneaza corect, sangele refluxeaza in vena si baltirea lui produce o dilatare a acestei vene safene superficiale, care se ingroasa si duce la varice. Barbatii sunt mai afectati, dar ei nu se preocupa atat de aspectul estetic al picioarelor.
Profesorul doctor Ilie Pavelescu de la chirurgia vasculara a Spitalului "Sf. Pantelimon" spune ca, pana a ajunge la operatia de scoatere a varicelor, trebuie incercate si alte procedee nechirurgicale. Vena profunda nu se umfla fiindca ea este imbracata, inconjurata de o serie de muschi ai piciorului, care, asemenea unui manson, o impiedica sa se dilate. Vena safena superficiala insa este inconjurata doar de grasime si de piele, deci nu este sustinuta de muschi. Tocmai pentru a o ajuta sa nu se umfle, e bine sa se poarte un ciorap elastic. El va impiedica umflarea cu sange stagnant a venei superficiale. Ciorapul elastic trebuie purtat cand se sta in picioare, cand se sta pe scaun, el se scoate doar in pat. Atat in pat, cat si pe fotoliu piciorul trebuie sa se ridice putin, patul fiind urcat la picioare pe o scandurica. Ciorapul elastic se pune dimineata, inainte de a parasi patul, pentru ca sangele sa nu coboare in vena. Ciorapul elastic trebuie pus pe un picior bine spalat si fara unguente pe el. Daca varicele nu sunt tinute pe loc cu ciorapul elastic, se impune operatia. Interventia chirurgicala inseamna smulgerea acestei vene superficiale umflate.Citește pe Antena3.ro