x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copiii şi lumea basmelor

Copiii şi lumea basmelor

15 Mai 2007   •   00:00

Nu-mi pot imagina o copilărie fără poveşti. Fără fotografiile din care să-mi zămbească imaginea copilului care am fost... Nu-mi pot imagina o copilărie fără cărţile cu poveşti uşor tocite de atăta răsfoit! Lumea minunată a copilăriei nu poate fi concepută fără basme. Dar cum vremurile s-au schimbat, iar "era" computerului a prins teren, foarte puţini copii mai sunt interesaţi de lumea fascinantă a cărţilor. "Albă ca zăpada"... "Punguţa cu doi bani"... Cuvinte simple pentru motoarele de căutare de pe internet! Le putem cultiva micuţilor pasiunea pentru carte? Cu siguranţă, incă din fragedă copilărie.

Nu-mi pot imagina o copilărie fără poveşti. Fără fotografiile din care să-mi zămbească imaginea copilului care am fost... Nu-mi pot imagina o copilărie fără cărţile cu poveşti uşor tocite de atăta răsfoit! Lumea minunată a copilăriei nu poate fi concepută fără basme. Dar cum vremurile s-au schimbat, iar "era" computerului a prins teren, foarte puţini copii mai sunt interesaţi de lumea fascinantă a cărţilor.Â

CĂRŢI COLORATE

Copiii sunt fascinaţi de tot ce ii inconjoară. Sunt fascinaţi de tot ce e colorat din jurul lor, de mirosuri şi de sunete. Pe măsură ce descoperă noi cuvinte şi sentimente precum supărarea, veselia ori teama, cei mici vor dori să cunoască tot mai multe lucruri noi. Iar etapa poveştilor şi a eroilor acestei lumi minunate nu poate lipsi. La vărsta de un an, uneori chiar mai devreme, copilul va fi interesat de cărticele viu colorate. Pe măsură ce creşte şi inţelege tot mai mult din ceea ce i se explică, micuţul va intra in lumea cărţilor şi va dori să i se dezvăluie mai mult din tainele personajelor din poveştile regăsite aici.

O carte simplă, cu animale, ar putea deveni captivantă pentru micuţ, dacă mămica insistă la momentul potrivit. Vremea cărţilor este aproape şi trebuie pregătită cum se cuvine pentru un copil de 3-4 anişori. Acest lucru il poţi face numai cu ajutorul cărţilor atractive şi al lecturilor. La inceput, poveşti uşoare, cu subiecte captivante. Treptat, vor veni la rănd şi poveştile cu mai mulţi eroi, cu subiecte mai complexe. Citeşte-i copilului cu intonaţie, cu pasiune, incercănd să intri in pielea personajului şi cu siguranţă vei reuşi să-i captezi atenţia.

PROGRAME TV

Foarte mulţi părinţi, din comoditate, aşază copilul in faţa televizorului, "servindu-i" desene animate. Prea mic să inţeleagă ce se petrece pe micul ecran, copilul va da la o parte cărticelele şi va privi imaginile colorate de la televizor, din care nu pricepe mare lucru. In plus, atracţia sa pentru cărţi se va diminua, treptat, iar dependenţa de "desene" se va instala. Nu trebuie să uităm de un recent studiu realizat de cercetătorii britanici care a evidenţiat că timpul de vizionare tv la copiii cu vărste intre 3 şi 7 ani ar trebui redus la 30 de minute zilnic.

SFATUL MEDICULUI

Cum il determinăm pe copil să citească? Ne invaţă Anda Păcurar, psihoterapeut, membru al Asociaţiei pentru Psihologie şi Psihoterapie Individuală şi al Federaţiei Romăne de Psihoterapie: "Inainte de a-i deschide copilului televizorul şi de a-i arăta calculatorul, trebuie să-l inveţi şi să-l determini să-i placă poveştile. Cum? Să-i citeşti poveşti: Scufiţa roşie, Capra cu trei iezi, Cenuşăreasa... Iar in cazul in care sunt intămpinate anumite probleme, legate de frică (cănd ii e teamă de animale etc.), poţi să-i spui poveşti cu diverse mesaje, pentru a-l incuraja. Dacă ai o carte in mănă, ii citeşti şi urmăreşti cu degetul. Cu timpul, copilul va incepe să te imite. Este ideal să aibă biblioteca lui, un colţ al lui, o etajeră, unde să aibă cărţi, care să fie schimbate, in funcţie de vărsta pe care o are", subliniază specialistul nostru.

×