x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei CRIOTERAPIA ŞI PERFORMANŢELE SPORTIVE/Terapie cu frig

CRIOTERAPIA ŞI PERFORMANŢELE SPORTIVE/Terapie cu frig

de Oana Antonescu    |    22 Feb 2009   •   00:00
CRIOTERAPIA ŞI PERFORMANŢELE SPORTIVE/Terapie cu frig

Câteva clinici Spa din Europa oferă clienţilor o experienţă inedită: terapia cu frig. Expunerea corpului la o temperatură de -110 grade Celsius tonifică pielea, creşte imunitatea, ameliorează durerea cronică şi tratează artrita, reumatismul, insomnia.



O formă specială de crioterapie capătă tot mai multă popularitate în clinicile Spa de lux. Specialiştii acestor clinici susţin că expunerea la temperaturi extreme face minuni pentru piele, creşte imunitatea, tratează depresia, stresul şi insomnia, calmează durerile cronice, ameliorează simptomele artritei, reumatismului şi sclerozei multiple. În timpul expunerii la frig se accelerează circulaţia sangvină, ceea ce îmbunătăţeşte hrănirea şi oxigenarea ţesuturilor şi favorizează eliminarea toxinelor din organism. Japonezii au creat crioterapia pentru întregul corp, în anii ´70, iar în Europa a fost popularizată de polonezi. Clinici există acum în Austria, Slovacia, Marea Britanie, Irlanda.

Ca să te aventurezi într-o asemenea experienţă extremă trebuie să ai curaj, pentru că nu oricine poate tolera o temperatură de -110 grade Celsius îmbrăcat doar într-un costum de baie şi purtând şosete, mănuşi şi mască de schi. Expunerea la frig se face treptat: "pacientul" intră mai întâi într-o încăpere în care sunt -10 grade Cesius, apoi într-o a doua, cu -60 grade Celsius, iar ultima este setată la -110 grade Celsius. Prima şedinţă de crioterapie durează trei minute, iar la următoarele se poate prelungi timpul de expunere, însă nu mai mult de opt minute, pentru că organismul nu poate suporta mai mult de atât.

 

Sportivii sunt clienţi fideli

Foarte mulţi sportivi recurg la această formă inedită de tratament pentru că, se pare, ea îmbunătăţeşte performanţele sportive. În centrul olimpic de reabilitare din Spala, Polonia, există o încăpere pentru crioterapie folosită de sportivi din întreaga lume. Atleţii spun că performanţele lor au fost cu 10% mai bune după ce au experimentat terapia cu frig.

Potrivit cotidianului Telegraph, echipa naţională de rugby a Irlandei îndură şedinţele de crioterapie de aproape un deceniu, convinşi fiind că ele tonifică musculatura şi grăbesc recuperarea. Şi vedetele au testat terapia cu frig la clinicile Spa. Jason Orange, membrul trupei Take That, a făcut şedinţe de crioterapie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă