x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Croitorie pe muschi

Croitorie pe muschi

21 Aug 2004   •   00:00

Barbatul incercase sa curete un utilaj, dar o piesa aflata in rotatie i-a prins bratul si l-a facut franjuri: muschii, nervii, vasele, pielea atarnau ca niste zdrente, cotul era smuls si se vedeau oasele, mana prezenta imaginea unui

dezastru.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Medicul primar Leonard Dumitrescu, seful Departamentului de chirurgie plastica de la Spitalul clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", a migalit cinci ore in prima faza a operatiei, cosand muschi de muschi, vas de vas. Ortopedul a rearanjat oasele, iar chirurgul plastician a ancorat nervii unul de altul, deocamdata provizoriu. Cand s-a trezit din anestezie barbatul s-a frecat la ochi, nu-i venea sa creada ca bratul era la locul lui.

Repararea bratului sfartecat de utilaj insa nu s-a incheiat, peste o luna chirurgul Leonard Dumitrescu va coase definitiv nervii pentru ca bratul sa devina functional, nu perfect ca inainte de o asemenea maltratare de catre utilaj, dar bratul reconstituit il va ajuta pe accidentat sa-si continue munca. In prima faza, nervii au fost ancorati pentru a nu se "chirci" si a crea lipsuri incat sa impuna transplanturi de portiuni de nerv de la picior. Doctorul Leonard Dumitrescu si echipa de chirurgie plastica a Spitalului "Sf. Pantelimon" au reusit acum cativa ani sa puna la locul lui antebratul unui tamplar, antebrat retezat de un ferastrau circular. Practic, colegii de serviciu venisera cu mana lui intr-o carpa. S-a "lipit" osul, s-au cusut nervii, arterele, venele, tendoanele, muschii. Azi, omul lucreaza iarasi in atelierul de tamplarie, folosindu-si mana ce fusese desprinsa de trup.

Medicii de chirurgie plastica atrag atentia celor care si-au facut o taietura, spre exemplu, mai adanca, la degete sa nu neglijeze acest accident, caci exista riscul sa fi fost sectionati nervii, tendoanele si peste putine zile omul nu mai simte cu degetul obiectele, nu simte, atingandu-le, daca sunt calde sau reci. Degetul greu mai poate fi reparat, sunt anevoie "carpite" zecile de tesuturi care lucreaza pentru a da mobilitate si capacitate senzoriala unui deget.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă