In conditiile in care virusul gripei aviare H5N1 se apropie de tarile Uniunii Europene, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sensibilizeaza populatia si personalul medical asupra importantei igienei individuale in prevenirea pandemiei.
Expertii OMS au lansat campania "Igiena inseamna ingrijire - ingrijirea corecta inseamna siguranta". "Este vital sa ne spalam corect si frecvent pe maini", arata specialistii. Planul acestora mai prevede necesitatea de a constitui in spitale cat mai multe stocuri de masti si medicamente antivirale. "In cazul unei pandemii de gripa, numarul mare al persoanelor care vor trebui ingrijite va constitui o proba de foc pentru serviciile sanitare. Riscul de propagare a virusului gripal in unitatile medicale va creste considerabil", precizeaza OMS. MASURI. Principalul mod de transmitere a gripei il reprezinta particulele de saliva emise de o persoana infectata cand tuseste sau stranuta. Un alt factor agravant este transmiterea virusului prin intermediul mainilor contaminate. De aceea, masurile simple de igiena sunt esentiale in lupta contra unei pandemii de gripa. Spalatul frecvent al mainilor folosind din abundenta apa calda si sapun indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare se pot folosi servetele imbibate cu alcool. Pentru moment, virusul gripei aviare se transmite la om prin contact direct cu dejectiile, secretiile sau penele provenind de la pasari infectate. Desi specialistii ne reamintesc ca transmiterea virusului H5N1 de la animal la om se intampla in putine cazuri, asta nu inseamna ca nu trebuie sa respectam regulile de igiena. SIMPTOME. Gripa aviara transmisibila la om se manifesta prin simptome asemanatoare gripei clasice: febra, dificultati de respiratie, dureri musculare si articulare, dureri de gat. Cele mai expuse riscurilor sunt persoanele sensibile suferind de boli cronice si varstnicii. Dar gripa pandemica ar putea ucide si persoane tinere deoarece virusul inalt patogen ataca intregul organism.
ALIMENTATIE
|
Agentia franceza pentru siguranta alimentelor a anuntat ca virusul gripei aviare poate fi distrus de pH-ul acid al stomacului. Specialistii mentioneaza ca nu a fost consemnat nici un caz de gripa aviara la om aparut din cauza consumului de produse de pasare infectate. "Gripa ramane o boala infectioasa transmisa pe cale respiratorie." Totusi specialistii nu recomanda consumul de carne de pasare insuficient preparata si nici consumul de oua crude. Ca orice virus, si cel al gripei aviare este foarte sensibil la caldura. De exemplu, H5N1 este distrus intr-un minut prin fierbere la 100 de grade Celsius. "La temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius, virusul este distrus in cateva minute. Fierberea ucide virusul atat la suprafata bucatii de carne, cat si in interior." Pe de alta parte, ghidul OMS prevede necesitatea de a ne spala pe maini de fiecare data dupa ce am manipulat carne cruda de pasare sau oua. De asemenea, trebuie spalate cu apa si sapun toate suprafetele si instrumentele folosite la prelucrarea produselor.
|
Citește pe Antena3.ro