x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu mustul la spital

Cu mustul la spital

14 Sep 2004   •   00:00

Se instapaneste pas cu pas toamna, in curand mustul va bolborosi in cani, iar strugurii te vor imbia sa-i arunci in gura cu grabire. Iti vor face cu ochiul si alte bunatati, fructe si legume ale toamnei, astfel ca unii, furati de pofta, vor uita sa se spele pe maini. Altii neglijeaza faptul ca mustul nu fierbe doar in ulcica, ci si in intestine.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", reaminteste ca toamna sunt mai dese tulburarile digestive manifestate prin boli diareice, provocate de trezirea colitelor de fermentatie si a intestinului iritabil. E util sa amintim ca exista in intestin un creier cu mai multi neuroni decat creierul din cap. Acesti neuroni au misiuni importante, sa digere si sa absoarba in intestinul subtire si in cel gros substantele utile. Sa nu uitam ca plexurile nervoase din abdomen au o miscare de suveica pentru a masa succesiv intestinul gros atat pentru a elimina materiile fecale, cat si pentru a aborbi substantele folositoare.

Omul suferind de colita de fermentatie e bine sa se cam abtina de la a bea must, daca insa mananca ceva proteine i se permite o cantitate de 250 de mililitri de must. Profesorul Adrian Streinu Cercel spune ca se intampla ca un om sa aiba diaree cu pana la 10 scaune, perioada fiind de 10 ore, timp in care ii "canta burta". Este vorba de un episod scurt, aceasta diaree trece de la sine.

Cand diareea dureaza insa 24 de ore trebuie consultat un medic, iar daca in scaunul diareic se elimina mucus si sange este vorba de o dizenterie. In caz de dizenterie suferindul este internat in spital, tratat cu antibiotice si nu este externat pana nu i s-a reglat scaunul ca sa nu plece ca purtator de bacil dizenteric. Dupa diaree suferindul este deshidratat si se pierd o serie de elemente din organism. De aceea trebuie sa se bea multe lichide si sa se inghita saruri de rehidratare orala pentru rehidratare si remineralizare. Oamenii in varsta, dar si cei care au boli renale sau cardiovasculare prin deshidratare in urma diareei pot suferi pusee de hipertensiune sau isi pot precipita insuficienta renala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă