x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum dobândim imunitate la viroze

Cum dobândim imunitate la viroze

de Magda Marincovici    |    08 Dec 2013   •   17:44
Cum dobândim imunitate la viroze
Sursa foto: Thinkstock
Cu vitaminele A,C şi D din morcovi, mere, citrice, ficat; cu zinic şi seleniu, dar şi cu mişcare şi hidratare
Trebuie să “alimentăm” sistemul imunitar cu vitamine şi minerale pentru a face faţă, fără medicamente, răcelilor de iarnă. Acest sfat este cu atât mai necesar a fi respectat cu cât meteorologii au anunţat deja că, aproape în toată ţara, vor fi lapoviţă, ninsoare, polei. Şi, ştim cu toţii, frigul vine cu viroze, dar şi cu decompensarea rapidă a bolnavilor cronici. Cei mai vulnerabili în această perioadă sunt vârstnicii, bolnavii cronici şi copiii. Dacă în cazul copiilor, sistemul imunitar este încă nedefinitivat, în cazul vârstnicilor şi al bolnavilor cronici, imunitatea lor este degradată. Dar în toate aceste cazuri, sistemul imunitar poate fi întărit printr-un aport echilibrat de vitamine şi minerale. Toate vitaminale sunt preţioase. Dar mai cu seamă, în acest sezon, preţioase sunt vitaminele A, C şi D. Surse naturale, valoroase de vitamina A sunt morcovii, ficatul, peştele, untul, oul, iar de vitamina C, pătrunjelul, kivi, citricele, varza, merele. Vitamina D, implicată, totodată şi în absorbţia calciului, o putem dobândi din, peşte gras şi ficat. Cât priveşte mineralele, zincul şi seleniul reuşesc să ne întărească sistemul imunitar în aşa fel încât acesta să aibă capacitatea de a ţine departe răcelile de sezon. Cele aproximativ 10 mg de zinc trebuincioase zilnic le putem colecta din seminţe de dovleac, cereale integrale, pâine neagră. Nucile, alunele şi migdalele crude, goji, peştele sunt alimente bogate în seleniu.

Nutriţioniştii mizează foarte mult şi pe iaurturi în această perioadă. Şi ei au şi câteva argumente: iaurturile probiotice conţin tulpini valoroase care ţin sub control virusurile şi bacteriile dătătoare de răceli şi viroze. De asemenea, potrivit nutriţioniştilor, surse bune de probiotice sunt bananele, murăturile (cele pregătite cu sare nu cu oţet), ceapa, usturoiul, ovăzul.

Foarte mulţi  fac greşeala de a neglija, în perioada iernii, cât de importante sunt hidratarea şi mişcarea pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru un aport echilibrat, plăcut şi valoros de lichide, alături de apă, ceaiurile călduţe şi sucurile pregătite din portocale şi lămâi reprezintă cele mai bune soluţii pentru acest sezon. Chir dacă afară bate mai tare vântul şi zăpada s-a depus, ieşiţi la plimbare în parc, mergeţi pe jos zilnic 2-3 kilometri. Este o modalitate de a ne ţine organismul într-o formă fizică bună, de a îmbunătăţia respiraţia şi aportul de oxigen. 


×