x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne protejam de bolile sezonului rece

Cum ne protejam de bolile sezonului rece

04 Noi 2004   •   00:00

Scaderea temperaturii, umiditatea si vantul favorizeaza aparitia infectiilor. In plus, stam mai mult in casa, fapt ce faciliteaza transmiterea virusurilor. Iata cateva sfaturi care ne ajuta sa depasim sezonul rece sanatosi.

1. Aerisiti frecvent - in reprize de minimum 10 minute - fiecare camera sau spatiul unde lucrati.

2. Temperatura din locuinta si de la locul de munca sa fie intre 18 si 20 de grade C. Cand temperatura depaseste aceste valori, aerul devine uscat, afecteaza mucoasele cailor respiratorii, diminuandu-le rezistenta la infectii.

3. Spalati-va cat mai des pe maini: dupa ce v-ati coborat din mijloacele de transport in comun, cand ajungeti la birou, dupa ce ati stranutat si ati pus mainile la gura, inainte de a va ocupa de un sugar. Evitati sa imbratisati si sa sarutati sugarii si chiar copiii mai mari. Evitati folosirea impreuna cu alte persoane a aceluiasi pahar.

4. Periodic faceti toaleta cailor nazale cu ajutorul batistelor de unica folosinta. Renuntati la batista din panza, deoarece chiar ea poate fi o cale de transmitere a microbilor.

5. Renuntati la fumat. Este calea cea mai buna de protejare impotriva infectiilor, pentru ca fumul de tigara irita si fragilizeaza aparatul respirator. Nu-i expuneti pe cei mici fumatului pasiv, deoarece ei vor deveni si mai vulnerabili in fata infectiilor ORL.

6. Respectati cele opt ore de somn nocturn si evitati factorii de stres. Trebuie sa stim ca un organism obosit se apara mult mai greu de agresiunea microbilor.

7. Faceti sport. Chiar simplul mers pe jos mareste tonusul general, ajuta la eliminarea toxinelor si reducerea stresului. Ideal este sa facem sport de trei ori pe saptamana, sedinte de aproximativ 30-40 de minute.

8. Contra gripei vaccinati-va si veti scapa de neplacerile acestei boli, dar si de a transmite virusul celor din jurul dumneavoastra, in special copiilor. Nu uitati ca exista si antivirale specifice gripei. Daca simptomele sunt severe, consultati imediat medicul.

9. Contrar unor opinii, alcoolul nu contribuie la intarirea sistemului imunitar. Dimpotriva, produce congestionarea cailor respiratorii si reducerea activitatii cililor care evacueaza microbii. Asocierea medicamentelor cu alcoolul este periculoasa. De exemplu, aspirina in combinatie cu alcool provoaca sangerari ale tubului digestiv.

10. Tusea la copilul sub 7 ani trebuie sa fie semnul ca el are nevoie de consultul medicului. In aceste cazuri automedicatia este riscanta, deoarece poate bloca tusea si astfel sa mascheze infectii severe.

11. In sezonul rece nu trebuie sa mancam mai mult. Crescand cantitatea de hrana punem la lucru suplimentar organismul si vom lua inutil in greutate. (Magda Marincovici)
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă