x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum stai cu memoria?

Cum stai cu memoria?

27 Sep 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
La fiecare 7 secunde se depisteaza inca un varstnic bolnav de Alzheimer. In intreaga lume exista aproximativ 25 de milioane de bolnavi, iar in fiecare an apar 4,6 milioane de noi cazuri. Aceste cifre sunt semnificative, deoarece dementa Alzheimer nu ii afecteaza doar pe bolnavi. Si familiile acestora au de suferit impreuna cu batranul care nu mai stie drumul spre piata, valoarea banilor sau sa deosebeasca obiectele din locuinta sa. Boala progreseaza rapid: "Evolutia normala a bolii este de 6-10 ani", explica dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer si medic in cadrul Centrului Memoriei de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia". Insa, daca dementa este depistata de la primele semne importante de uitare si pacientul urmeaza un tratament potrivit, primii 5-6 ani pot fi acceptabili atat pentru varstnic, cat si pentru familia acestuia.

Astfel, lipsa atentiei, a orientarii in timp, dificultatile de limbaj, care se traduc prin imposibilitatea de a se exprima, incapacitatea de calcul si dezorientarea vizualo-spatiala trebuie sa ridice mari semne de intrebare familiei bolnavului. In aceasta situatie, varstnicul trebuie sa se prezinte la medicul specialist, unde va fi supus la o serie de teste.

Testele

Doctorul Catalina Tudose precizeaza ca la Centrul Memoriei din cadrul Spitalului "Al. Obregia" se realizeaza un numar mare de teste psihologice speciale. Acestea analizeaza, pas cu pas, semnele care indica tulburarile varstnicului. Unul dintre acestea consta in evaluarea de catre specialist a capacitatii pacientului de a retine informatii noi. Astfel, medicul ii pune bolnavului in fata o lista care contine, de exemplu, nume sau diverse asocieri de nume cu numere, pe care apoi acesta trebuie sa le reproduca. Se testeaza, de asemenea, capacitatea de a reproduce informatii invatate de varstnic in trecut prin recunoasterea unor imagini, spre exemplu. Pe de alta parte, pacientul trebuie sa demonstreze ca stie sa se orienteze in timp si spatiu – i se arata diverse tipuri de ceas, iar el trebuie sa recunoasca ora – si ca poate sa efectueze calcule simple.

Printre testele de evaluare a capacitatii de exprimare ar putea fi inclus si un nou test propus de medicii de la Universitatea York, din Marea Britanie, care consta in enumerarea numelor de animale. Specialistii britanici sustin ca acesta poate ajuta la depistarea foarte devreme a persoanelor care sufera de uitare patologica.

TEST. "Doar daca analizam cuvintele scrise de pacientii testati ne putem da seama daca ei fac parte din categoria persoanelor sanatoase sau daca sunt afectati de dementa Alzheimer", explica dr. Andy Ellis, unul dintre cei care au propus testul cu animale. El a observat ca bolnavii scriu mai putine nume de animale intr-un minut decat persoanele sanatoase. De asemenea, ei noteaza foarte rar cuvintele girafa sau zebra si se limiteaza la a mentiona pe foaie cainele si pisica.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului