x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cura de tomate

18 Aug 2004   •   00:00

Departamentul Agriculturii din SUA a anuntat ca a pus la punct noi tomate, care sunt de trei ori mai bogate in antioxidanti, elemente care, printre altele, reduc riscul cancerului.

MAGDA MARINCOVICI

Un grup de cercetatori de la Universitatea Purdue din Statele Unite, impreuna cu ingineri din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA, au reusit sa obtina rosii care contin o cantitate de licopene de aproximativ trei ori si jumatate mai mare, comparativ cu rosiile obisnuite. Licopenul este substanta care contine pigmentul ce confera acestor legume culoarea rosie. Aceste substante-pigment sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. Licopenul este un antioxidant puternic, care protejeaza stra-tul lipidic al celulelor.

Astfel, licopenele impiedica faimosii radicali liberi sa atace structura celulelor. Or, se stie ca tocmai agresiunea radicalilor liberi asupra celulei sanatoase este mecanismul aparitiei cancerelor si a bolilor cardiovasculare.

MMEDICAMENT-ALIMENT. Echipa mixta de cercetatori si ingineri din SUA au obtinut supertomatele mai mult din intamplare. Ei aveau in proiect, de fapt, sa puna la punct soiuri de fructe care sa aiba capacitatea de fi consumabile cat mai mult timp. Pentru aceasta, ei au folosit o gena extrasa dintr-o bacterie. Aceasta produce o enzima care previne moartea celulei. Potrivit cercetatorilor americani, aceasta manipulare genetica ar putea fi folosita si la alte legume si fructe.

RISCURI. Aceste manipulari genetice au ca scop, in principal, cresterea valorii nutritionale a alimentelor si astfel sa le confere acestora proprietati speciale de aparare a sanatatii noastre. Dar cercetatorii vorbesc si despre reversul medaliei in cazul acestor modificari genetice. Cei care critica organismele modificate genetic avertizeaza ca acestea cresc riscul alergiilor, modificarii florei intestinale.

SFAT. Pana cand cercetatorii vor ajunge la o concluzie comuna privind organismele modificate genetic, nutritionistii ne sfatuiesc sa profitam de rosii, in special cele care apar dupa 15 august. Acestea sunt in mod natural mai bogate in licopene decat rosiile de iulie. Acesta este motivul pentru care nutritionistii recomanda sa nu pierdem prilejul ca ,pana la sfarsitul sezonului cald, sa mancam zilnic cel putin cinci rosii.

Totodata, trebuie sa stim ca toate fructele si legumele colorate contin licopene benefice sanatatii noastre. Doza zilnica recomandata zilnic este intre 5 si 10 miligrame.

BOLI RESPIRATORII

Un nou studiu efectuat la Universitatea din Nottingham demonstreaza ca rosiile, dar si merele pot ajuta la reducerea riscului de astm si al unor boli cronice respiratorii. Cercetatorii au chestionat 2.633 de persoane cu afectiuni respiratorii asupra obiceiurilor lor alimentare.

Rezultatul: cei cu capacitatea pulmonara normala sunt persoane care mananca zilnic cel putin o rosie sau cinci mere. Cercetatorii au si o solutie pentru sezonul rece, cand nu toti isi permit sa manance rosii proaspete. Solutia o reprezinta ceaiul, vinul rosu si ceapa, care, consumate frecvent, au efecte similare celor ale rosiilor in combaterea bolilor respiratorii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă