x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce are copilul teama de apa?

De ce are copilul teama de apa?

14 Mai 2004   •   00:00

Multi copii marturisesc ca le este frica de apa. Psihologii spun ca parintii sunt responsabili daca pruncul lor nu se balaceste in mare sau piscina.

MAGDA MARINCOVICI

Medicul psiholog Mirela Zivari spune ca parintii - mai ales mama - sunt cheia sentimentului de teama pe care copilul lor il are fata de apa. „Nou-nascutului nu ii este frica de apa." El se simte foarte bine, deoarece apa reprezinta o prelungire a sejurului in lichidul amniotic timp de noua luni in pantecele mamei. Asa incat frica de apa la nou-nascut pare un paradox. Totusi multi nou-nascuti plang cand li se face baie, iar mai tarziu vor prefera sa stea pe margine cand alti copii se vor balaci, vor inota in mare sau piscine.

MAMA. Teoretic, copilul nu simte frica de apa inainte de a avea patru luni. Dupa primele patru luni de viata sunt multiple motive pentru ca pruncul sa refuze intalnirea cu apa. „Daca i-a intrat apa in ochi sau urechi, copilul nu are probleme deosebite, insa mama are unele reactii: o grimasa, tonul ridicat. Copilul retine aceste reactii observate la mama si le va asocia cu pericolul de apa. Sunt mame care pun in legatura directa apa cu pericolul, devenind foarte crispate cand trebuie sa-si imbaieze pruncul. Or, aceasta stare este perceputa de copil. De asemenea, nu este exclus ca pruncul sa fi fost bruscat in timp ce i se face baie. El le va pune rapid in legatura bruscarea cu apa si va prinde frica de acest element", precizeaza medicul psiholog Zivari.

GAFE. Mai tarziu, chiar daca a crescut, copilul poate fi inhibat de glumele nesarate ale celorlalti pe care el le-a perceput ca i-au pus viata in pericol. In timpul unor asemenea glume, ceva de genul unei imbranceli neasteptate in apa, l-au obligat sa inghita mult lichid. Episodul e retinut ca pe un cosmar. El va fi developat periodic, copilul fiind victima unei gafe, dar si a propriei imaginatii terifiante. Copilul poate ajunge in situatia de a nu mai face diferenta intre realitate si imaginar. Rezultatul: o teama definitiva de apa.

HIDROFOBIE. Sunt copii ca si adulti care sufera de hidrofobie. In aceste cazuri exista o teama de apa asemanatoare celor care simt frica de sarpe, chiar daca nu l-au vazut niciodata. Pare o stare irationala, dar care se instaleaza fara a avea o legatura directa cu vreo amintire trista legata de apa.

Puterea exemplului

Studiile arata ca frica de apa a parintilor poate fi o cauza a fricii copiilor de apa. Statistic e demonstrat ca unul din patru adulti nu se simte in largului in apa. In aceste conditii, exemplul parintelui este foarte usor insusit de copil. Frica de apa la cei mici se mai poate instala pe fondul unei prime experiente esuate din cauza apei prea reci sau prea calde, a unei otite dureroase declansata ca urmare a intrarii apei in urechi.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copilul frica