x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De la alcool - la stres. Vezi care sunt cei 7 inamici nemiloşi cu tenul tău

De la alcool - la stres. Vezi care sunt cei 7 inamici nemiloşi cu tenul tău

de Steluta Indrei    |    23 Feb 2012   •   21:00
De la alcool - la stres. Vezi care sunt cei 7 inamici nemiloşi cu tenul tău

Cei mai agresivi factori pentru piele se afla zilnic in preajma ta. Afla care sunt acestia si fereste-te de ei. Schimbarile in bine se vor vedea cu si­guranta pe chipul tau.

Alcoolul
Pentru ca dilata vasele de sange de la nivelul fetei, alcoolul provoaca aparitia cuperozei. Aceasta este o boala cronica a pielii, care se manifesta prin pete rosii, inrosirea obrajilor si spargerea vaselor de sange. Astfel apar acele mici linii rosii care nu mai dispar niciodata de pe fata. Alcoolul deshidrateaza pielea si agraveaza dilatarea si spargerea vaselor de sange. Iata cum abuzul de alcool lasa urme permanente pe fata.

Fumatul
Impiedica oxigenarea corecta a pielii, distruge colagenul si elastina care mentin supletea tesutului cutanat, elimina vitamina C, lasand radicalii liberi sa atace tenul. De toate acestea se face vinovat fumatul. Efectele fumatului asupra tenului se traduc prin: riduri, piele terna, lipsita de stralucire, uscata, ingalbenita, cearcane. Atentie! Fumatul pasiv este tot atat de nociv pentru piele.

Alimentatia nesanatoasa
Consumul exagerat de zahar si grasimi este daunator nu numai pentru starea generala de sanatate a organismului, dar si pentru aspectul pielii. De aceea, persoanele care au o alimentatie nesanatoasa afiseaza o fata obosita, palida si mohorata.
Mare atentie si la consumul de sare si de cafea. Sarea este responsabila de retentia de apa in tesuturi, conducand la acel aspect de fata umflata, buhaita. Iar cafeaua provoaca deshidratarea accentuata a pielii.

Insomnia
Nesomnul se citeste imediat pe chipul nostru. Nu degeaba atunci cand intalnim pe cineva cu o fata trista, obosita, intrebam imediat 'ce se intampla, nu ai dormit bine?'.
Sau nu degeaba siesta de dupa-amiaza, atat de binefacatoare, se mai numeste 'somnul de frumusete'. Lipsa odihnei nu trebuie tratata cu superficialitate daca ne dorim un ten sanatos, plin de viata. Insomniile ataca pielea in profunzime. Asta pentru ca noaptea, in timpul somnului, se produce reinnoirea sau regenerarea celulelor pielii. Asa se explica de ce insomniile reprezinta un factor de risc major al imbatranirii pielii.

Expunerea la soare
Stim bine, dermatologii nu contenesc a ne repeta: razele ultraviolete sunt mari dusmani ai pielii. Expunerea excesiva la soare cauzeaza cancer de piele, grabeste imbatranirea epidermei si aparitia ridurilor, a petelor cafenii, numite chiar pete de batranete.

Poluarea
Praful, gazele de esapament, microparti­culele poluante au de asemenea un impact ne­gativ asupra pielii. Impuritatile din aer se lipesc pur si simplu de piele, iar in contact cu sebumul astupa porii. Pielea este practic sufocata, celulele nu mai pot respira si se distrug. Consecintele: tenul isi pierde stralucirea, excesul seboreic se acumuleaza pe piele si apare acneea.

Stresul
Stresul nu ne afecteaza doar moralul, ci se reflecta si pe fata noastra sub forma unor boli de piele: urticarie, psoriazis, eczema, dermatita seboreica. Cum se explica declansarea acestor boli? Stresul afecteaza pielea din interior, slabind rolul de bariera protectoare a acesteia. Astfel, pielea ramane fara aparare fata de agresiunile din exterior si devine vulnerabila la boli. Stresul este vinovat si de imbatranirea prematura a pielii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei