x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De maine puteti sa va vaccinati

De maine puteti sa va vaccinati

06 Oct 2004   •   00:00

Ministerul Sanatatii considera ca vaccinarea este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirii prin gripa si a complicatiilor acesteia in special la batrani si copii. Gripa devine periculoasa mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni cronice.

MAGDA MARINCOVICI

Specialistii Centrului National de Referinta OMS pentru Gripa din Bucuresti spun ca deja este recomandat sa facem vaccinul gripal pana cel tarziu in cursul lunii decembrie. In farmacia Institutului "Cantacuzino" au fost aduse primele doze de vaccin antigripal, in urmatoarele zile incepand aprovizionarea celorlalte farmacii.

In conditiile in care temperatura va scadea putem raci mai usor, motiv pentru care este indicata vaccinarea inaintea unei eventuale raceli, stiut fiind ca atunci cand esti racit este interzisa vaccinarea. Trebuie retinut ca imunitatea se instaleaza dupa doua saptamani de la vaccinare.

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca a achizitionat, prin licitatie nationala, 1.200.000 de doze de vaccin gripal, aproximativ acelasi numar de doze ca anul trecut. Iar din 15 octombrie, MS va incepe programul de vaccinare antigripala gratuita a populatiei. Dozele de vaccin gripal achitionate de MS vor fi distribuite directiilor de sanatate publica, care raspund de organizarea si promovarea actiunilor de vaccinare, catagrafierea persoanelor si vaccinarea acestora.

GRATUIT. In programul MS este prevazut ca pana la 31 decembrie 2004 sa se efectueze vaccinarea antigripala gratuita cu prioritate la urmatoarele grupe de populatie care prezinta risc inalt de complicatii provocate de gripa:
  • adulti si copii rezidenti in institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate varstele cu afectiuni medicale cronice;
  • adulti si copii cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copii cu astm; - adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale etc.;
  • copiii si adolescentii (6 luni-18 ani) care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina, fiind astfel la risc sa dezvolte sindrom Reye dupa gripa;
  • persoane de toate varstele infectate cu virusul imunodeficientei umane;
  • persoane cu varsta mai mare de 65 ani. A doua grupa expusa unui risc major de gripa este formata din:
  • medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale, cat si din unitatile sanitare ambulatorii;
  • salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii;
  • persoanele care acorda asistenta medicala sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt;
  • membrii de familie (inclusiv copiii) ai persoanelor la risc inalt.

    ATITUDINE GRESITA

    Sunt persoane care cumpara vaccinul si il pastreaza la frigider sau in geanta pana spre sfarsitul anului. Aceste persoane procedeaza astfel deoarece ele cred ca daca se vaccineaza mai tarziu prelungesc perioada de imunitate.

    Specialistii precizeaza este o atitudine complet gresita, deoarece vaccinul gripal asigura imunitate pana in lunile aprilie-mai 2005, si daca ne vaccinam in cursul lunii octombire, si daca ne vaccinam in luna decembrie.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă