x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dentistul viitorului

Dentistul viitorului

06 Sep 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
Progresele stiintei ne obliga sa ne schimbam optica asupra actului medical stomatologic. Majoritatea pacientilor incep sa fie interesati de conservarea dintilor existenti cu obtinerea unei estetici si functionalitati cat mai bune. A trecut vremea cand ne adresam dentistului doar pentru durere.

Medic si pacient


Au loc schimbari in mentalitatea ambelor parti: medic si pacient. Medicul trebuie sa participe la cursuri care sa-i permita sa fie la curent cu ultimele noutati, sa aiba dotari cat mai bune, dar mai ales sa-i dedice mai mult timp pacientului. Acesta trebuie sa inteleaga foarte clar ce diagnostic, ce tratament i se propune, care va fi evolutia ulterioara, precum si pronosticul in timp. Pacientul incepe sa fie interesat de variantele ce i se propun, trebuie sa aleaga, sa aiba rabdare, sa duca tratamentul la bun sfarsit si sa vina la controalele periodice.

Cand venim la stomatolog trebuie sa avem in vedere si sanatatea gingiilor. Atat timp cat peste 80% dintre pacientii pe care ii consultam zilnic au o forma, chiar si incipienta, a bolii parodontale ar trebui ca primele tratamente sa se faca pentru parodontiu si sa se inteleaga importanta igienei zilnice si a controalelor. Pacientii incep sa accepte ca o lucrare estetica nu se poate face intr-o saptamana. Ea presupune un studiu interdisciplinar intre stomatolog, parodontolog, ortodont, chirurg, tehnician, avand ca efect final un model al lucrarii finale. Pacientul va opta in deplina cunostinta de cauza, va suporta mult mai usor toate fazele, nu mereu simple, ale tratamentului stomatologic.

Tehnici noi


Pentru cei care nu agreeaza ideea slefuirii dintilor stalpi exista alternativa implantului in spatiul edentat (fara dinti) – liber – si a lasarii dintilor marginali integri (neatinsi). Pana recent se slefuiau dintii stalpi si se protezau cu o punte. Problemele ce apar pot fi de tipul afectiuni periapicale ale dintilor stalpi, afectiuni ce intereseaza zona de contact a corpului de punte cu creasta, afectiuni de tip deteriorare sau descimentare.

Inainte de a incepe o lucrare este foarte probabil ca dintii marginali sa fie repozitionati cu ajutorul ortodontului. De asemenea, radacini bolnave ale unor dinti pot fi extrase pastrandu-se cele sanatoase.

MATERIALE NOI, SOLUTII NOI. Datorita materialelor fotopolimerizabile de ultima generatie exista posibilitatea de a reface fara interventia laboratorului dintii fara parte coronara (care mai au doar radacina). Executarea reconstituirii coronare armate radicular cu fibre nu este la indemana oricarui cabinet stomatologic. Materialele implicate in aceste refaceri au proprietati biomecanice similare cu cele ale tesuturilor dentare. Ele sunt usor de slefuit intraoral si usor de indepartat din canal pentru a relua tratamentul la nevoie. Cand primeaza estetica, selectarea materialului potrivit este un factor decisiv. Avantajele reconstituirii directe constau, intre altele, in conservarea structurilor dentare existente, adaptare buna, estetica, posibilitatea de a face reparatii direct in cabinet.
Ce trebuie sa intelegem este ca stomatologia devine o munca in echipa: specialisti, asistente si pacient.
Cerintele sunt mari, dar si posibilitatile pe masura lor. Nimic nu te face mai fericit profesional decat un pacient multumit.

STIRI
AVERTISMENT. Un studiu realizat de New York University atrage atentia femeilor care au carii si care nasc prin cezariana sa acorde o atentie speciala igienei orale a nou-nascutului. Conform echipei de cercetatori, bacteria responsabila pentru aparitia cariilor se transmite de la mama la copil, iar la cei nascuti prin cezariana ea se transmite mult mai repede decat la copiii nascuti pe cale normala. Explicatia pe care o dau autorii studiului este ca imunitatea fatului nascut prin cezariana este mai scazuta, ceea ce il face mai putin rezistent in fata bacteriilor.

MASURI. Un test foarte simplu, care seamana cu o periuta de dinti, poate detecta din timp cancerul oral, care face anual aproximativ 30.000 de victime in Statele Unite ale Americii. Cu ajutorul acestei periute se poate preleva o mostra de tesut din gura pacientului, urmand ca apoi sa se realizeze o biopsie care va detecta cancerul oral inainte ca el sa fie vizibil. Amid Ismail, directorul proiectului pentru Sanatatea Orala din Detroit, orasul cel mai lovit de aceasta boala, spera ca testul sa devina la fel de comun ca mamografia, care detecteaza din timp cancerul de san.

REGULI. Dinti sanatosi vor avea numai oamenii care sunt activi, care se hranesc sanatos si au o greutate normala, arata un studiu american realizat la nivel national, pe un esantion de peste 12.000 de persoane. Nabil Bissada, coordonatorul studiului si presedintele Departamentului de Stomatologie de la Case Western Reserve University School of Dental Medicine ne asigura ca, respectand cele trei reguli, riscul aparitiei problemelor dentare, si a celor legate de gingii va scadea cu 40%. Numai 3% din grupul intervievat au un stil de viata sanatos, iar 3 din 10 participanti nu respecta nici una dintre cele trei reguli, mai arata studiul.

×