x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dermatologie la standarde europene

Dermatologie la standarde europene

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2009   •   00:00
Dermatologie la standarde europene

Medici profesionişi. Aparatură medicală performantă. Diagnostic corect. Tratament ţintit. Adică "dermatologie la standarde europene în reţeaua de clinici Laurus Medical", ne asigură profesor doctor Olga Simionescu, director medical dermatologie Laurus Medical.



Jurnalul Naţional: Câte boli de piele sunt inventariate la ora actuală?

Dr. Olga Simionescu: Un număr foarte mare, mii de boli; vorbim despre tegument ca despre cel mai larg organ; abordabil în scop de cercetare, într-o disciplină morfologică; în fiecare an se descriu noi boli. Le spun studenţilor că anumite maladii buloase, de pildă, au fost descrise după anii '90 şi că, deci, le sunt contemporani acestora.
Este important numărul lor, dar mai importante sunt permanenta clasificare, reîmpărţire şi rescriere, ca urmare a celor arătate mai sus.

Specialiştii clinicii vor aborda toată această paletă de boli şi mă refer aici atât la boli de piele, cât şi la boli venerice?

Specialiştii clinicilor incluse în reţeaua Laurus Medical practică o dermatologie modernă, însemnând un diagnostic corect şi de acurateţe, un tratament conform standardelor internaţionale. Medicii noştri sunt la curent cu tehnici moderne şi cu achiziţiile acestora şi aici exemplific cu dermatoscopia (metodă neinvazivă prin care se studiază tumorile). Ei sunt supuşi unor traininguri periodice. Stafful este tânăr, cu o medie de vârstă de 40 de ani, este dinamic, flexibil, receptiv. Procesul de selecţie al medicilor a fost, în opinia mea, dificil şi îndelungat, fiindcă am căutat calitate, modernism, lipsă de şabloane în gândire şi lipsă de "mumificare" într-o dermatologie demodată care, din păcate, se mai practică în unele locuri. O mare parte a medicilor este formată din cadre didactice universitare.
A doua parte a întrebării dumneavoastră se bazează probabil pe argumentul că în străinătate nu toţi medicii dermatologi practică şi venerologie. Noi suntem dermato-venerologi şi mie îmi place să glumesc uneori, spunând că sunt mai bună ca venerolog. Cu tristeţe spun că în România numărul mare şi dificultatea cazurilor de boli venerice ne-a supracalificat în domeniu şi dovada o găsim atunci când publicăm la congrese cazurile noastre: dintre cele mai înspăimântătoare.
Ca să concluzionez, specialiştii Laurus Medical au calificare şi expertiză în dermatologie şi venerologie.

LA NOI CA ÎN TOATĂ EUROPA

Care dintre bolile de piele sunt mai frecvente în ţara noastră?

Patologia dermatologică din România este aceeaşi cu cea a Europei, fiind întâlnită la o populaţie cu fototip cutanat predominant III (pigmentare constituţională moderată). Am avut ocazia să o compar cu patologii din alte continente, unde predomină boli tropicale şi unde există un alt background genetic. La noi se întâlnesc tumori de piele, atât benigne cât şi maligne, psoriazis, lupus eritematos, dermatite seboreice, acnee, alopecii, maladii buloase autoimune. Frecvenţa crescută a cancerului de piele are două explicaţii: în primul rând, melanina (pigmentul pielii) este în cantitate moderată şi ea nu poate împiedica agresiunea ultravioletelor în aceeaşi măsură în care tegumentul închis la culoare o exprimă. De aceea, în unele ţări, cu populaţie mai închisă la culoare, tumorile cutanate aproape nu există. În al doilea rând, mai avem de lucrat la informarea publicului cu privire la raportul soarelui natural şi artificial cu pielea umană.

Care sunt principalele lor cauze?

Stresul, predispoziţia genetică, expunerea excesivă la soare.

Pacientul care se adresează unei clinici particulare face acest lucru cu speranţa că aici va beneficia de specialişti, de diagnostic rapid şi corect şi de tratament eficient. Ce ne spuneţi în privinţa specialiştilor acestei clinici, care oriunde, dar mai ales la o clinică particulară, reprezintă o invitaţie şi o garanţie pentru pacienţii cu suferinţe dermatologice?

În reţeaua de clinici Laurus Medical, pacientul este tratat cu respect, interes, seriozitate şi întâlneşte un personal calificat. Medicul îi face un plan de diagnostic şi tratament şi apoi există totdeauna o a doua opinie, dosarele fiind computerizate. Pentru imaginile de dermoscopie digitală, în cazurile dificile, facem uneori telemedicină. Cine nu preferă să vină într-un loc curat, cu materiale chirurgicale de calitate, cu sterilizare sigură şi cu aparatură modernă? Pe de altă parte, graţie existenţei unei experienţe anterioare în domeniul proctologiei, există şi coordonarea cu interniştii, ecografiştii, chirurgii etc. Acest lucru nu este nesemnificativ dacă ne amintim că dumneavoastră i-aţi explicat în urmă cu câţiva ani publicului cât de importantă este abordarea pluridisciplinară în melanom. Diagnosticul se obţine mai repede, fiindcă există o acţiune coordonată şi rapidă legată de biopsii sau de imunofluorescenţă, după caz. Astăzi, în unele locuri din ţară, dacă ai nevoie de ecografie, aştepţi şi 14 zile, cu pacientul internat, să o obţii. Externezi pacientul şi el se pierde pe drum, revenind după un timp cu sau fără ecografie. În alte locuri, medici bine pregătiţi nu pot face biopsii şi nu-şi pot certifica diagnosticul.

Diagnosticul rapid şi corect presupune, totodată, aparatură medicală de ultimă oră. Care este nivelul de dotare al clinicii? Ce proprietăţi au aceste aparate?

Reţeaua Laurus Medical oferă tot ce-şi poate dori un dermatolog pentru a pune în practică ceea ce a învăţat.

Noi nu facem cosmetică, nu epilăm, nu facem masaje şi nici endermologie, nu slăbim domnişoarele, nu injectăm toxină botulinică. La noi pacienţii vin pentru boli dermatologice şi li se pot face dermatoscopie, tratament cu radiofrecvenţă, crioterapie, PUVA şi UVA, tratamente în acnee, chirurgie tumorală clasică şi chirurgie laser.

Facem analize microscopice extemporanee şi histo-patologice, imunofluorescenţă directă. Aparatele sunt de ultimă generaţie şi neagresive, dacă ne referim la efectele potenţiale secundare.

MANAGEMENT TERAPEUTIC

Se pot face şi intervenţii chirurgicale?

Se fac toate intervenţiile chirurgicale dermatologice clasice şi prin vaporizare laser, precum şi radiofrecvenţă; dacă este necesar, echipa cuprinde şi un chirurg generalist, dar anestezia pe care noi o folosim este doar locală.

De regulă, pacientul este nerăbdător ca, într-un număr cât mai scurt de vizite la specialist, să aibă o soluţie la suferinţa lui. În câte vizite poate fi rezolvată o problemă severă de dermatologie? Şi vă întreb, deoarece sunt pacienţi din provincie care se adresează dumneavoastră, care fac cheltuieli suplimentare cu transportul etc.

Un management bun terapeutic scurtează durata vizitelor, fără îndoială. Pentru bolile cronice, în care trebuie să adaptezi tratamentul şi să faci monitorizare paraclinică, vizitele sunt mai dese. Existenţa reţelei în 11 oraşe principale exclude cheltuielile legate de transport. În prezent, eu consult atât la spitalul public, cât şi în privat pacienţi din toată ţara, care cheltuiesc foarte mult cu transportul fiindcă lucruri elementare nu se întâlnesc în oraşul lor, ca ofertă pentru dermatologie. Cu filialele noastre şi monitorizarea coordonată, supervizată de staff, acest lucru se elimină.

Doamnă profesor, care este argumentul "forte" pentru care o persoană cu suferinţe dermatologice ar trebui să se adreseze acestei clinici?

Pacientul va avea un diagnostic corect şi un tratament care se practică astăzi internaţional. Va fi informat în legătură cu boala lui fără a mai înroşi Internetul în navigări obsesionale, predominant nocturne. Va putea discuta cu medicul dermatolog prin e-mail sau telefon.
Nu va risipi bani şi resurse la nesfârşit şi, deci, nu va dezvolta o tulburare depresivă subsecventă. Cred că va zâmbi.

Cum vă pot găsi pacienţii?

Pacienţii pot face programări la numerele de telefon pentru Bucureşti: 021 40 777 88, Cluj: 0264 434 888, Focşani: 0237 231 888, Galaţi: 0236 318 888, Piteşti: 0248 220 888, Ploieşti: 0244 535 888, Bacău: 0234 546 888, Suceava: 0230 211 888, Arad: 0257 213 888, Deva: 0254 202 888, Brăila: 0239 616 888, sau accesând pagina de internet www.laurusmedical.ro pentru mai multe detalii şi informaţii legate de localizarea clinicilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă