Eliminarea toxinelor, purificarea corpului, curatarea pielii, pierderea catorva kilograme suplimentare. Acestea sunt avantajele curei de detoxifiere, pe care medicii ne-o recomanda in fiecare primavara. Detoxifierea este cu atat mai necesara, cu cat traim intr-o lume poluata si mancam alimente pline de chimicale.
Asa cum periodic facem curatenie generala in casa, si organismul nostru are nevoie de purificare la fiecare schimbare a anotimpului. Cei care fac acest lucru pentru organismul lor primavara si toamna spun ca, dupa cura de detoxifiere, se simt in forma, plini de energie, eliberati de stres si incarcatura nervoasa si chiar ca au un aspect mai frumos.
Una dintre cele mai eficiente cure de detoxifiere este cea bazata pe ceaiuri din scoarta de salcie, soc, ceai verde, cozi de cirese s.a. Aceste ceaiuri cu efecte diuretice trebuie baute zilnic, trei-patru cani, timp de trei saptamani.
O alta metoda de detoxifiere propusa de medici consta in consumul de alimente bogate in fibre. Pentru stimularea tranzitului intestinal si eliminarea toxinelor avem nevoie de circa 20 de grame de fibre alimentare zilnic. Din pacate, nu ajungem sa consumam nici 10-12 grame de fibre pe zi. Asta din cauza faptului ca mancam mai degraba alimente procesate, rafinate, preparate si extrem de putine alimente naturale, crude. Alimentele bogate in fibre sunt cerealele, legumele (varza, broccoli, praz, spanac), leguminoasele (fasole, linte, mazare), fructele (mere, pere, prune, portocale, capsuni).
Pentru cei carora o cura de detoxifiere pe durata a trei saptamani li se pare imposibila exista varianta de week-end. Vestea mai putin buna: detoxifierea de week-end este severa, dar scurta. Aceasta cura se bazeaza pe un regim alimentar asemanator postului: carnea si alimentele de origine animala se exclud, se mananca numai legume si fructe, paine integrala, musli integral, se beau doi-trei litri de apa plata cu miere si suc de lamaie.
Pentru a mentine efectele curei de detoxifiere cat mai mult timp, urmati recomandarile doctorului farmacist Ovidiu Bojor:
– Invatati sa mancati in tihna, nu infulecati. Mestecati de 10 ori supa si de 20 de ori alimentele solide.
– In loc de una-doua mese pe zi, respectati cele trei mese principale, plus doua gustari usoare, la ore fixe.
– Asigurati-va aportul de lichide necesar zilnic din apa plata de izvor, sucuri de fructe si legume preparate in casa, nu din comert.
– Nu consumati sare fina, este otrava. In schimb, sarea de mare sau de mina este aliment.
– Nu recurgeti la regimuri alimentare extremiste. Avem nevoie de toate grupele alimentare: proteine, lipide, glucide, in cantitati echilibrate.
– Evitati dulciurile rafinate, grasimile vegetale hidrogenate, bauturile alcoolice si cele nonalcoolice care contin chimicale.