x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diabetul, o boala parsiva

Diabetul, o boala parsiva

de Steluta Indrei    |    07 Noi 2005   •   00:00
Diabetul, o boala parsiva

Cercetatorii americani au demonstrat ca diabetul este diagnosticat dupa 5-10 ani de la instalare, cand deja apar complicatii.

Diabetul este o boala silentioasa si discreta, care ramane mult timp neobservata. Astfel pot trece intre 5 si 10 ani de la aparitie si pana la diagnostic si tratament. De multe ori diabetul este depistat cand deja s-a ajuns la o complicatie.

In timpul digestiei, alimentele sunt transformate in zahar, carburant indispensabil celulelor organismului. Insulina - un hormon produs de pancreas - controleaza cantitatea de zahar stocat si consumat de celule. Diabetul apare cand insulina nu este suficient secretata sau nu actioneaza corespunzator. Caracterizandu-se printr-un exces permanent de zahar in sange, diabetul survine atat pe cale ereditara, cat si din cauza stilului de viata: alimentatie dezechilibrata, stres, sedentarism, hipertensiune etc.

DEPISTARE. Poti fi diabetic fara sa stii? Da, raspund cercetatorii. Fiindca diabetul se instaleaza fara zgomot, insidios si ramane in umbra pana apar complicatiile. In general, este diagnosticat dupa 5-10 ani de la debut.

Cei care sunt primii pe lista suspectilor de a se imbolnavi de diabet sunt oamenii supraponderali sau obezi. Apoi, fiind o boala care se mosteneste, diabetul ii afecteaza pe cei avand mama sau tata diabetici. De asemenea, persoanele sedentare, stresate sau hipertensive sunt predispuse la diabet dupa varsta de 45 de ani. Si femeile care au nascut un copil de peste 4 kg si au fost diagnosticate cu diabet de sarcina intra in categoria persoanelor cu risc. Medicii de la Asociatia Americana pentru Diabet recomanda depistarea precoce in cazul tuturor subiectilor care se incadreaza in categoriile enumerate.

Depistarea se face printr-o simpla proba de sange sau o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara). Daca nivelul glicemiei este mai mare decat 1,26 g/l (masurat de doua ori) inseamna ca persoana respectiva sufera de diabet. Cateva semne pot alerta totusi pacientul: oboseala constanta, uscarea gurii si a buzelor, setea si nevoia imperioasa de a urina, infectii de lunga durata si recidivante. Deseori insa diabetul este depistat cu prilejul unei complicatii: arterita, infarct, afectiune renala, oftalmologica sau neurologica. Depistarea tardiva necesita tratament de urgenta.

STUDIU. Asocierea dintre diabet si obezitate a fost descoperita de o echipa de cercetatori francezi si japonezi. Ei au aratat ca mutatiile genei AMP1 favorizeaza cu 30% aparitia celei mai raspandite forme de diabet - cel de tip II. Aceasta gena este responsabila de fabricarea hormonului numit adiponectina. Produs in tesuturile grase, acest hormon are mai multe roluri: de a normaliza nivelul de grasime in sange, dar si de a controla actiunea insulinei. Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe cercetatori sa creeze un tratament comun pentru diabet si obezitate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă diabet diabetul