Boala perfida, diabetul nu-si anunta cu surle si trambite aparitia, o sete mare, ceva transpiratie, dar numai masurarea glicemiei evidentiaza boala diabetica.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Tocmai de aceea oamenii poarta cu ei diabetul ani de zile fara sa stie. Cu atat mai periculoasa este situatia, cu cat se infiltreaza complicatiile de temut ale diabetului. Diabetul ataca vasele mari si vasele mici, sistemul nervos, ochii, rinichiul, sistemul cardiovascular. Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, explica gravitatea retinopatiei diabetice, care in 30% din cazuri duce la orbire. Complicatia oculara este, de fapt, tot o deteriorare vasculara. Diabetul ataca vasele mici si in ochi, vasele formeaza niste anevrisme, niste umflaturi, ele se sparg si apar hemoragii. Aceste hemoragii daca ating zona maculara, omul vede tulbure. Vederea in ceata este, de altfel, un simptom. Complicatiile oculare apar la zece ani de la instalarea diabetului, moment care rar este descoperit. Tocmai de aceea diabeticul trebuie sa-si faca un control oftalmologic la minimum sase luni, iar cei cu diabet vechi trebuie sa se supuna controlului oftalmologic mai des, la trei luni.
Retinopatia nu poate fi preintampinata, dar tratarea corecta a diabetului intarzie instalarea acestei complicatii oculare. Stiinta mondiala nu a descoperit un medicament in stare sa actioneze impotriva retinopatiei. Asa ca singura solutie este aplicatia cu laser. In stadiile incipiente ale retinopatiei, laserul face o fotocoagulare, adica topeste zonele cu hemoragie si defectele vaselor mici din ochi. Daca laserul nu mai poate fi folosit, se apeleaza la interventia chirurgicala in sectiile de operatii vitro-retiniene. Alte complicatii ale diabetului sunt hemoragiile in spatele ochiului. La bolnavul de diabet apare si cataracta, si glaucomul.
Citește pe Antena3.ro