Rinichii joaca un rol vital in buna functionare a organismului. Ei sunt principalele 'filtre' care purifica organismul. Aceste organe separa ce este bun de ce este rau in corpul nostru, curata sangele de toxine, apa in exces si alte reziduuri. Dar rinichii mai au un rol important: secreta hormonii care ajuta la producerea de celule rosii din sange si mentin volumul si compozitia fluidelor din corp. Din pacate, oamenii subestimeaza importanta rinichilor in pastrarea sanatatii. Multi isi dau seama ca rinichii lor sufera cand deja este prea tarziu pentru a mai putea fi salvati. Astfel ajung sa faca toata viata dializa, o procedura medicala de purificare a sangelui, care substituie functia pierduta a rinichilor.
Profesorul doctor Gabriel Mircescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Nefrologie 'Carol Davila', ne explica de ce majoritatea pacientilor cu boala cronica de rinichi ajung la dializa. 'Boala cronica de rinichi devine evidenta in stadiu foarte avansat. Rinichiul nu doare in acest tip de afectiune. El isi pierde treptat functia fara a-i da pacientului vreun semnal de alarma. Boala cronica de rinichi este asadar foarte silentioasa, evoluand fara simptome pana cand pacientul are nevoie de dializa pentru a supravietui', subliniaza profesorul Gabriel Mircescu. Cand rinichii cedeaza, se ajunge la insuficienta renala, iar pacientul trebuie sa faca dializa de trei ori pe saptamana. Pentru a trai, el trebuie sa fie conectat cate 4-5 ore la un hemodializator, aparat numit si 'rinichi artificial', care purifica sangele din corp.
Profesorul Mircescu spune ca singura modalitate de a preveni aceasta evolutie este prezentarea periodica la medic pentru testarea functiei renale. Testarea primara este simpla si consta intr-un examen de urina si determinarea nivelului de creatinina in sange.
Potrivit profesorului Gabriel Mircescu, persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala cronica de rinichi ar trebui sa faca o data pe an testele mentionate.
Recomandarea se adreseaza persoanelor peste 50 de ani, fumatorilor, pacientilor cu diabet zaharat, celor cu hipertensiune arteriala si persoanelor obeze.
Principalii factori de risc ai bolii cronice renale sunt: diabetul, hipertensiunea arteriala, fumatul, procesele inflamatorii, anemia. Peste 60% dintre cazurile de boala cronica renala sunt determinate de diabet si hipertensiune. Profesorul Gabriel Mircescu spune despre diabet si hipertensiune ca sunt killeri (ucigasi) silentiosi ai rinichiului. De asemenea, fumatul reduce cu 18% functia renala.
Din pacate, in ultimul timp, medicii de la Spitalul Clinic de Nefrologie 'Carol Davila', centru national de referinta pentru boli de rinichi, constata ca boala cronica de rinichi este din ce in ce mai frecventa in randul populatiei. Aceasta in special din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, vietii sedentare, cresterii ratei obezitatii si lipsa prezentarii la medic pentru controale periodice, semnaleaza profesorul Mircescu. Astfel s-a ajuns ca in prezent un roman din zece sa sufere de o forma de boala renala, iar 9.755 de pacienti romani sa fie dependenti de dializa pentru a putea supravietui.
Iata ce recomanda medicii pentru prevenirea bolilor de rinichi: