Diabeticii care nu îşi ţin sub control nivelul glucozei sangvine pot dezvolta probleme de memorie, iar capacitatea intelectuală poate avea de suferit, atrag atenţia medicii britanici.
Diabetul neţinut sub control duce la complicaţii grave de sănătate, care afectează mai toate organele şi sistemele organismului. Orbirea, ulceraţiile la nivelul piciorului, afecţiunile cardiovasculare, nefropatiile sunt printre cele mai grave complicaţii la care se expun diabeticii care nu reuşesc să-şi menţină constant nivelul glucozei sangvine.
Potrivit unor noi cercetări, se pare că şi creierul are de suferit pe termen lung de pe urma episoadelor hipoglicemice severe. Acestea apar atunci când nivelul glucozei sangvine scade ca urmare a unui aport alimentar insuficient, a unui exces de insulină, a consumului de băuturi alcoolice sau a unui efort fizic exagerat.
TESTE DE INTELIGENŢĂ
Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au testat coeficientul de inteligenţă a 1.066 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2. Potrivit studiului citat de BBC, 113 dintre diabetici, care au suferit în trecut episoade severe de hipoglicemie, au avut rezultate mai slabe decât ceilalţi la testele de memorie, logică şi concentrare.
Potrivit coordonatorului studiului, doctorul Jackie Price, una dintre explicaţiile acestui fenomen ar fi aceea că maladia afectează vasele de sânge care irigă creierul. Deteriorarea funcţiilor cerebrale începe chiar înainte ca bolnavul să fie diagnosticat, adică din momentul în care organismul îşi pierde capacitatea de a-şi regla glicemia şi se agravează pe măsură ce creşte această incapacitate.
Aşa se explică de ce incidenţa unor demenţe precum Alzheimer este mai crescută în rândul bolnavilor de diabet. Declinul cognitiv, la rândul său, face dificilă menţinerea sub control a diabetului, ceea ce duce la un număr tot mai mare de episoade hipoglicemice, ca într-un cerc vicios, mai spune coordonatorul studiului.
O altă teorie enunţată de specialistul britanic susţine că atât deteriorarea funcţiilor cognitive, cât şi apariţia episoadelor hipoglicemice ar putea fi rezultatul unui factor neidentificat încă.
Citește pe Antena3.ro