Primele şase săptămîni după naştere, perioadă care poartă numele de lăuzie, sînt foarte importante pentru proaspăta mămică. Toate aceste schimbări trebuie atent urmărite de medicul ginecolog
Primele şase săptămîni după naştere, perioadă care poartă numele de lăuzie, sînt foarte importante pentru proaspăta mămică. În acest interval, întregul organism trebuie să se refacă: uterul revine la dimensiunile normale, cicatricele lăsate de epiziotomie sau de cezariană se vindecă, iar hormonii îşi modifică valorile. Toate aceste schimbări trebuie atent urmărite de medicul ginecolog. „În cazul gravidelor care au avut o naştere normală, vaginală, este recomandat ca primul consult să se efectueze la aproximativ două săptămîni de la naştere“, sfătuieşte dr Alexandru Filipescu, medic primar ginecolog în cadrul Spitalului Clinic Universitar Elias.
Igienă riguroasă
De cele mai multe ori, femeilor care nasc normal li se efectuează o epiziotomie, iar plaga necesită o igienă riguroasă. Dacă acasă gravida nu respectă aceste condiţii de igienă, plaga se poate infecta, atrage atenţia dr Alexandru Filipescu. La primul consult, medicul urmăreşte gradul de vindecare a cicatricei şi aspectul acesteia. De asemenea, examinează aspectul lohiilor, acea secreţie sangvinolentă care apare după naştere şi care se opreşte treptat în săptămînile următoare. Culoarea şi mirosul lohiilor sînt foarte importante, fiindcă pot semnala o suprainfecţie care poartă numele de endometrită postpartum. La acest prim consult, medicul examinează, de asemenea, gradul de involuţie (micşorare) a uterului. Aspectul sînilor este şi el important. Înfundarea canalelor lactofore duce la apariţia mastitei, o inflamaţie ce se manifestă prin durere de sîn şi care poate duce la imposibilitatea de a alăpta bebeluşul. Nediagnosticată şi netratată în timp util, mastita poate evolua spre abces mamar, care trebuie drenat chirurgical. Cel de-al doilea consult ginecologic este recomandat după lăuzie, la şase săptămîni de la naştere. Femeia trebuie să efectueze atunci testul Papanicolau şi trebuie să primească indicaţii cu privire la metodele de contracepţie.
După cezariană
Lucrurile stau diferit în cazul femeilor care au născut prin cezariană. Ele trebuie să meargă la medic la o săptămînă după naştere, pentru scoaterea firelor. Şi în acest caz se va urmări aspectul plăgii operatorii. „Pe această plagă pot să apară seroame, care nu sînt infecţii, ci o acumulare de lichid, însă ea trebuie tratată“, explică dr Alexandru Filipescu. Cînd proaspăta mămică nu respectă igiena plăgii, ea se poate suprainfecta. Se va examina, de asemenea, aspectul sînilor şi al lohiilor. Cel de-al doilea consult ginecologic se efectuează la şase săptămîni după naştere.
CONTRACEPŢIE. În
cazul mămicilor care alăptează, creşte secreţia hormonului prolactină, care
inhibă secreţia de estrogeni şi progesteron, ceea ce duce la dispariţia
menstruaţiei. Însă aceasta nu înseamnă neapărat că femeia nu poate rămîne însărcinată
cît alăptează şi nu are menstruaţie. Pentru primele trei-patru luni de la naştere,
medicul poate recomanda contraceptive orale speciale, care conţin doar
estrogeni, administrate zilnic, fără pauză. După întreruperea alăptării,
contraceptivele sînt schimbate cu unele obişnuite.