x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Există o vârstă ideală pentru a avea copii?

Există o vârstă ideală pentru a avea copii?

de Istvan Deak    |    15 Aug 2014   •   20:05

Nu este nici o noutate că riscul de a avea un copil cu handicap creşte odată cu avansarea în vârstă a viitoarei mame. Se pare însă că şi vârsta bărbaţilor creează astfel de probleme. După depăşirea vârstei de 45 de ani creşte probabilitatea să aveţi un copil cu autism sau ADHD, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie. Există o vârstă ideală din punct de vedere medical pentru a avea copii? “Fertilitatea unei femei scade odată cu vârsta. O femeie de 35 de ani este pe jumătate la fel de fertilă ca la vârsta de 25 de ani. Probabilitatea ca o mamă de 20-24 de ani să dea naştere unui copil cu sindromul Down este de 1 la 1.400, în schimb acelaşi risc pentru o mamă de peste 40 de ani este de 1 la 100”, notează revista germană Focus.

Mutaţii în ADN

Cercetătorii suedezi şi americani de la revista Jama Psychiatry au dat publicităţii la începutul anului un studiu care arată că bărbaţii trecuţi de 45 de ani sunt expuşi riscului de a avea copii cu autism, ADHD sau alte boli psihice. Coeficientul de inteligenţă al acestor copii va fi sub media normală. Cercetătorii consideră că motivele care ar sta la baza acestui fenomen sunt atât mutaţiile genelor şi celulelor de spermă odată cu trecerea timpului, cât şi transformările epigenetice. Cercetătorul Thomas Haaf de la Institutul pentru Genetica Umană din cadrul Universităţii Wurzburg (Germania) a declarat pentru Focus că nu avem de a face cu mutaţii obişnuite, ci cu o transformare care schimbă informaţiile genetice. “Acestea pot fi influenţate de factori externi precum consumul de alcool, tutun sau boli precum diabetul. Sunt influenţate anumite gene în mod particular. Dacă bărbatul le dă mai departe, acestea pot influenţa dezvoltarea nou-născutului”, mai scrie Focus.

Contradicţii
Din acest motiv centrele de colectare şi stocare a spermei primesc doar donatori până la o anumită vârstă. În Germania şi Marea Britanie vârsta maximă a donatorului nu poate depăşi 40 de ani. În Australia, limita superioară este de 45 de ani. Un cercetător britanic în medicina reproductivă solicită regândirea acestor teorii. Meenakshi Choudhary de la Newcastle Fertility Centre a condus o echipă de cercetători care au analizat 40.000 de inseminări artificiale din perioada 1991-2012. Datele au fost furnizate de arhivele de stat ale Marii Britanii. Choudhary susţine că analiza sa a scos la iveală faptul că nu există nici o legătură între rata de reuşită a sarcinii şi vârsta donatorului de spermă. Mai mult, statistica realizată de ea arată că rata de succes a nou-născuţilor sănătoşi a fost mai mare în rândul donatorilor mai în vârstă.

Calitatea contează, nu vârsta
Doar 11% dintre pacientele inseminate artificial cu sperma unui bărbat de 20 de ani au născut un copil sănătos. În cazul donatorului între 26 şi 30 de ani, rata de succes a fost de 17%, în timp ce în rândul donatorilor între 41 şi 45 de ani, rata de succes s-a menţinut la 16%. 30% dintre femeile tinere au născut copii sănătoşi în urma inseminării cu sperma unui donator de peste 40 de ani. Choudhary şi-a prezentat studiul în cadrul conferinţei anuale a societăţii europene pentru medicina reproductivă şi embrionară (ESHRE) din Munchen. Ea a adăugat că există totuşi anumite riscuri în cazul taţilor trecuţi de 45 de ani. “Limita de vârstă a donatorilor ar trebui modificată. Nu atât vârsta este importantă, cât calitatea spermei”, a declarat ea.

Risc de 0,5%
Cercetătorul Thomas Haaf este de altă părere. “Chiar dacă riscul de a avea un copil cu boală genetică este de doar 0,5% în rândul taţilor de peste 45 de ani, cuplurile tinere nu ar trebui să îşi asume nici măcar acest risc. Ar trebui să ceară expres ca vârsta donatorului să fie mai mică. Eu mă îndoiesc că rata de succes este mai mare în rândul donatorilor mai în vârstă. Chiar şi această rată de succes o consider supraevaluată. Nu contează doar să avem o inseminare artificială de succes, ci şi o evitare completă a riscului de îmbolnăvire a nou-născutului. Aceste riscuri ar trebui discutate cu pacienţii. Dacă viitorii părinţi îşi asumă acest risc, atunci decizia lor trebuie respectată. Nimeni nu ar trebui împiedicat în demersul său de a avea un copil. Biologia este doar o mică parte din dezvoltarea unui copil. De multe ori, taţii mai în vârstă au mai mult timp şi bani pentru copiii lor. Pe de altă parte, nimeni nu poate garanta un copil sănătos, indiferent de vârsta părinţilor”, a subliniat cercetătorul Thomas Haaf, citat de Focus.

Sperma de calitate, pe cale de dispariţie?
Din ce în ce mai mulţi bărbaţi au probleme atunci când încearcă să conceapă un copil, avertizează medicii. Calitatea spermei bărbaţilor scade cu aproximativ două procente anual, aducându-i tot mai aproape de infertilitate, arată un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Murcia (Spania). Potrivit acestora, în maximum cinci ani, concepţia ar putea deveni o problemă chiar şi pentru cei mai tineri dintre aspiranţii la statutul de tătic. “Concentraţia medie de spermatozoizi a scăzut în ultimii zece ani de la 72 la 52 milioane per mililitru. Este doar o chestiune de timp până când vom atinge pragul de 40 de milioane per mililitru, dincolo de care infertilitatea devine un pericol real", a explicat profesorul Jaime Mendiola, unul dintre coordonatorii studiului.

×