x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fara mamografii pana la 35 de ani

Fara mamografii pana la 35 de ani

20 Oct 2004   •   00:00

Unii factori de crestere depistati in copilarie ar putea constitui factori de risc pentru cancerul de san la maturitate. Specialistii sustin ca pana la 35 de ani este contraindicata mamografia.

MAGDA MARINCOVICI

Cancerul de san este mai frecvent in cazul femeilor supraponderale, al celor care s-au nascut cu o greutate peste media acceptata si al celor care inregistreaza o crestere exploziva intre 8 si 14 ani, sustine un studiu de data recenta publicat in New England Journal of Medecine.

DATE. Doctorul Mads Melbye si colegii sai de la Departamentul de Epidemiologie din cadrul Statens Serum Institute din Copenhaga au examinat datele specifice copilariei la 117.415 femei. Specialistii au analizat datele consemnate intr-un registru national privind greutatea, talia in perioada copilariei, varsta primului ciclu, a primei sarcini in cazul acestui esantion de femei nascute intre 1930 si 1975.

Din datele colectate, cercetatorii au stabilit ca greutatea mare la nou-nascut creste cu 7% riscul cancerului, o talie mare la 14 ani creste cu 15% pericolul de a face aceasta boala. Potrivit specialistilor danezi, varsta primului ciclu si a primei sarcini nu ar constitui factori care sa predispuna la aparitia cancerului de san.

Doctorul Karin Michels de la Scoala de Medicina Harvard sustine ca "sanii fetelor care au o dezvoltare brusca par sa fie mai expusi acumularilor mai mari de hormoni ai cresterii, ceea ce constituie un risc potential de cancer mamar". De altfel, mecanismul acumularii de hormoni ar explica si cresterea greutatii, precum si a taliei la maturitate. Profesorul doctor Rodica Anghel, directorul Institutului Oncologic Bucuresti, precizeaza ca "diagnosticul de cancer mamar este mai dificil de pus in cazul femeii tinere, sub 35 de ani. La aceasta varsta sanii ei au o structura mai densa, ceea ce face mai dificila izolarea unei tumori de mici dimensiuni. In aceste cazuri, mamografia este mai putin performanta. Acestea sunt principalele motive pentru care la aceasta categorie de femei nu este recomandata mamografia pentru depistarea cancerului. Aceasta investigatie este prescrisa dupa 50 de ani". Pentru a afla daca o tumora este benigna sau canceroasa specialistul va indica o ecografie sau in unele cazuri prelevare de celule tumorale pentru examen microscopic.

STIL DE VIATA. Dar nu trebuie sa consideram ca, daca nu prezentam acesti factori de risc, suntem ocoliti de boala. Doctorul Mads Melbye atrage atentia ca "principalul mesaj de prevenire este sa mancam sanatos si echilibrat si de a evita sedentarismul".

RISCURI

S-a avansat ipoteza ca alaptarea ar putea contribui la diminuarea pericolului de cancer mamar, dar deocamdata nu s-au adunat dovezi suficiente. De asemenea, inca nu s-a formulat o concluzie clara in ceea ce priveste legatura dintre pilula contraceptiva si cancerul de san. Pe baza studiilor, specialistii au identificat urmatorii factori de risc privind cancerul de san:
  • pubertatea preoce (primul ciclu inainte de 11 sau 12 ani)
  • menopauza tardiva (intre 50 si 52 de ani)
  • antecedente personale (chist, tumora benigna la san etc.)
  • lipsa nasterii pana la 50 de ani
  • prima nastere dupa 30 de ani
  • radioterapie inainte de 30 de ani
  • existenta unui cancer de san la o ruda de gradul I (mama, fiica, sora, copil)
  • aparitia cancerului la unul dintre sani presupune un risc de 15% de a avea si la celalalt san
  • prezenta unor anomalii genetice care ar putea sa faciliteze detectarea bolii.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă