x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Finanţarea fertilizării în vitro, reluată după doi ani

Finanţarea fertilizării în vitro, reluată după doi ani

de Maria Coman    |    08 Mai 2015   •   08:03
Finanţarea fertilizării în vitro, reluată după doi ani
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Ministerul Sănătăţii va finanţa anul acesta fertilizarea în vitro pentru 300 de cupluri care nu pot avea copii. Procedura costă în jur de 5.000 de euro, din care doar 1.400 de euro sunt decontaţi de stat.

Pentru a intra în program, cuplurile trebuie să aibă o adeverinţă medicală, iar femeia trebuie să aibă între 24 și 40 de ani. „Fertilizarea în vitro rezolvă în medie cam 30 la sută din cazuri. Rezultatele variază însă foarte mult în funcţie de vârstă. Pentru o femeie de 20 și un pic de ani, cu probleme medicale de tip trompe înfun¬ date, șansele sunt de până la 80%, în timp ce pentru o femeie de 40 de ani, chiar și fertilizarea în vitro are șanse minime. O soluţie ar fi donarea de ovocite, reglementată în toată Europa, cu excepţia Poloniei. La noi nu există însă legislaţie în acest domeniu”, spune Nicoleta Cristea-Brunel, coordonatorul Asociaţiei SOS Infertili¬tatea. Nereglementată este și problema mamelor purtătoare, pentru care Europa a rezolvat deja legislaţia. Din informaţiile neoficiale pe care le au asociaţiile din domeniu, se înregistrează cam 50 de situaţii de acest gen pe an, probabil tocmai din cauza lipsei de reglementare.
Cariera, principala cauză a infertilităţii
Medicii avertizează că în următorul sfert de secol foarte puţini oameni vor mai reuși să aibă copii în mod natural. Specialiștii spun că principala cauză a infertilităţii nu este una medicală, ci profesională. Femeile își concentrează atenţia pe carieră și decid să aibă copii abia după vârsta de 30 de ani, în condiţiile în care perioada cea mai fertilă este între 20 și 30 de ani. Stresul, arată studiile știinţifice, oprește eliberarea hormonului luteinizant (LH), ceea ce împiedică ovulaţia. Stresul psihic tulbură funcţionarea normală a sistemului imunitar, cu rol vital în menţinerea sănă¬tăţii și funcţionaliţăţii aparatului reproducător. Fluctuaţiile de greutate, sedentarismul, lipsa exerci¬ţiului fizic, excesele alimentare, consumul de droguri, de alcool sau excesul de cofeină, lucrul în mediu toxic, dar și bolile cu transmitere sexuală pot, de asemenea, să ducă la infer¬tilitate.

ROMÂNIA- finanţează parţial 1 fertilizare în vitro
BULGARIA- susţine 3 fertilizări pentru fiecare cuplu
UNGARIA și POLONIA- 5 fertilizări pentru fiecare cuplu
FRANŢA- 6 inseminări artificiale și 4 fertilizări în vitro
 

×
Subiecte în articol: fertilizarea în vitro