x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frigul favorizeaza durerile de ceafa

Frigul favorizeaza durerile de ceafa

11 Oct 2004   •   00:00

Unul dintre efectele negative ale pozitiei incorecte a coloanei vertebrale este spondiloza cervicala, care se manifesta prin dureri de ceafa si umeri, care coboara pe brat, uneori pana la degete.

STELUTA INDREI

"Spondiloza cervicala este o suferinta artrozica, care se caracterizeaza, in principal, prin deteriorarea cartilagiului articular si care apartine reumatismului degenerative", explica dr. Gigi Teodoru, medic primar recuperare medicala la Spitalul Militar Central. Spondiloza cervicala nu are o cauza bine determinata, dar pot fi luati in considerare mai multi factori de risc: varsta, predispozitia genetica a individului, stresul mecanic, alte suferinte inflamatorii articulare, anomalii de statica si miscare ale coloanei vertebrale.

SIMPTOME. "Durerea articulara este cel mai frecvent simptom, care se accentueaza la frig si umezeala sau dupa efort fizic", spune medicul Gigi Teodoru. Redoarea articulara (durere insotita de lipsa mobilitatii) este prezenta dupa repaus prelungit si poate disparea dupa 10-15 minute de miscare a articulatiilor - rotiri, aplecari ale gatului. La aceste simptome se pot adauga ametelile, vertijul, mai rar pot aparea tulburari vizuale si dureri de umeri".

TRATAMENT. Potrivit medicului Teodoru, pentru ca tratamentul sa fie incununat de succes, el trebuie sa fie cat mai complet si respectat intocmai de pacient. Ca obiective, tratamentul urmareste indepartarea durerii, cresterea mobilitatii in articulatiile suferinde si impiedicarea progresiei bolii. Cu alte cuvinte, tratamentul il va ajuta pe pacient sa nu mai aiba acele dureri suparatoare, sa isi miste mai bine gatul, umerii, iar distrugerea cartilagiului articulatiilor sa nu mai progreseze rapid. Toate acestea se pot realiza prin tratament medicamentos, kinetoterapie si fizioterapie, in cazuri rare ajungandu-se la interventie chirurgicala. Exercitiile fizice amelioreaza mobilitatea articulara si previn atrofierea prin inactivitate a unor grupe de muschi. Fizioterapia prin procedurile calde (bai calde, impachetari cu parafina, diatermie, ultrasunete) indeparteaza durerea. Medicamentele care se folosesc sunt antiinflamatoarele nesteroidiene pe cale generala sau local se efectueaza infiltratii periarticulare cu anestezic si corticoizi. Cel mai nou tratament este acela cu extracte de cartilagiu de rechin. Tratamentul corect amelioreaza semnificativ simptomele bolii.

ATENTIE LA STILUL DE VIATA!

Persoanele obeze cu spondiloza cervicala trebuie sa urmeze diete hipocalorice. Spondiloza cervicala ii afecteaza indeosebi pe cei care au profesii ce presupun munca de birou, activitate la calculator. Uneori, ei trebuie sa-si intrerupa activitatea pentru perioade scurte sau sa-si modifice stilul de lucru, fiind nevoiti chiar sa-si schimbe locul de munca. Cei care stau ore intregi la calculator trebuie sa faca pauze dese de lucru, sa adopte o pozitie corecta pe scaun.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă