x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructoza agravează crizele de gută

Fructoza agravează crizele de gută

de Cristina Andreea Calin    |    29 Noi 2010   •   18:13
Fructoza agravează crizele de gută

140126-6456-3051.jpgBăuturile bogate în fructoză, în special cele carbogazoase îndulcite şi sucul de portocale sunt asociate cu riscul creşterii crizelor de gută, mai ales în cazul femeilor, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul Medicilor Americani.

Cercetătorii au arătat că riscul implicat de consumul de băuturi carbogazoase îndulcite este mărit de 2,4 ori în cazul crizelor de gută. Principalul factor de influenţă este fructoza care este ingredientul de bază al acestor tipuri de produse. Rezultatele studiului vor fi folosite pentru prevenirea riscului de apariţie a gutei în cazul femeilor, prin realizarea de recomandări nutriţionale direcţionate către această categorie de consumatori. “În mod tradiţional, persoanele cu risc de hiperuricemie (gută) erau sfătuite să evite consumul de purine, care sunt foarte bogate în carbohidraţi, în special fructoză”, a precizat dr Hyon Choi, de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Boston, conducătorul studiului. Ideea realizării acestui studiu a venit de la faptul că în ultimii ani a crescut numărul femeilor bolnave de gută direct proporţional cu consumul de băuturi carbogazoase cu un conţinut ridicat de fructoză. Aceasta se găseşte sub două forme: zaharoză, care este 50% fructoză, sau sirop de porumb, care are în compoziţie 55 de procente fructoză şi 45 glucoză. Băuturile îndulcite conţin o cantitate mică de precursori ai acidului uric, dar fructoza este unul dintre ingredientele principale.

Acesta este singurul carbohidrat care creşte nivelul acidului uric, vinovat pentru apariţia gutei. Un alt studiu realizat în urmă cu puţin timp a arătat că există o legătură strânsă între băuturile îndulcite cu zahăr, sucurile de fructe bogate în fructoză şi apariţia hiperuricemiei la bărbaţi. Cercetarea realizată de medicii de la Universitatea din Boston face legătura între gută şi consumul de astfel de produse. La studiu au participat 80.000 de femei. Cele care au avut în dietă două porţii de băuturi îndulcite pe zi au avut un risc de 2,4 ori mai mare decât cele care nu au consumat. Sucul de portocale a fost şi el asociat pe creşterea riscului de apariţie a hiperuricemiei, un singur pahar pe lună mărind pericolul cu 41%. Cercetătorii au arătat că fructoza este implicată chiar şi indirect în apariţia gutei, crescând rezistenţa la insulină şi mărind nivelul acesteia.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei