x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatul la genul feminin

Fumatul la genul feminin

de Oana Antonescu    |    15 Iul 2008   •   00:00

De la an la an avem din ce în ce mai multe femei fumătoare în România, contrar tendinţei din ţările europene, unde incidenţa fumatului este în scădere. O statistică realizată de Centrul de Politici şi Servicii în Sănătate arată că numărul tinerelor fumătoare este în creştere

De la an la an avem din ce în ce mai multe femei fumătoare în România, contrar tendinţei din ţările europene, unde incidenţa fumatului este în scădere. O statistică realizată de Centrul de Politici şi Servicii în Sănătate arată că numărul tinerelor fumătoare este în creştere. În 1994, 15,7% dintre femei fumau ocazional sau zilnic, în 2004 procentul lor a ajuns la 24,5%, pentru ca în 2007 procentul să crească pînă la 27,1%. Incidenţa fumatului în rîndul bărbaţilor este în scădere, potrivit aceleiaşi statistici. În 2004, 46,7% dintre bărbaţi fumau, iar în 2007 numai 33% aveau acest viciu. Dr Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din Bucureşti, precizează că mai mulţi bărbaţi decît femei au solicitat ajutorul specialiştilor pentru a scăpa de tabagism.

 

Strategie de marketing

Emanciparea femeii a fost asociată încă din anii ’20, cînd s-au realizat primele reclame la tutun, cu imaginea femeii fumătoare. Actriţele la modă sau modelele de la acea vreme erau adesea prezentate fumînd. Sînt celebre imaginile cu Catherine Hepburn sau cu Greta Garbo în această ipostază. Multe femei le-au imitat pe actriţele de succes ale vremii, iar companiile producătoare de ţigări şi-au orientat politica de marketing spre acest segment al populaţiei. Începînd cu anii ’50, multe dintre mesajele reclamelor la ţigări se adresau femeilor şi au început să apară pe piaţă ţigările light, slim, cu un design special conceput pentru doamne şi domnişoare. De aproape un secol, ţigara este considerată la modă, iar pentru femei încă mai are semnificaţia puterii, succesului şi independenţei. Paradoxal, fumatul este asociat ideii de sexualitate, cînd în realitate el duce mai degrabă la pierderea feminităţii şi la respingerea femeii fumătoare de către bărbat, din cauza mirosului neplăcut al gurii, al mîinilor, vocii mai groase.

 

Bariere

"Motivele care determină oamenii să fumeze se pliază mai mult pe psihologia femeii decît pe cea a bărbatului", apreciază dr Magdalena Ciobanu. Un prim motiv pentru care a crescut incidenţa fumatului în rîndul femeilor este dispariţia barierelor culturale şi sociale. "În urmă cu ceva vreme, femeile care fumau erau dezaprobate, mai ales în zonele rurale. Astăzi, ele se consideră libere să fumeze, chiar şi pe stradă. În trecut, un asemenea gest era ruşinos, dacă nu chiar scandalos", spune dr Magdalena Ciobanu. Bariera financiară nu mai există nici ea. Femeile îşi pot permite acest viciu, fără să depindă de bărbat.

Adolescentele îndeosebi încep să fumeze în speranţa că ţigara le va ajuta să scape de kilogramele în plus. Este adevărat că fumatul inhibă centrul foamei, însă femeia nu slăbeşte brusc, ci în timp, iar scăderea ponderală nu este semnificativă.

 

Renunţarea, dificilă

Femeilor le este mult mai greu decît bărbaţilor să renunţe la viciul lor. Argumentele pentru care ar trebui să renunţe la fumat nu funcţionează în acelaşi mod la cele două sexe. "Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii renunţă la viciul lor este teama de a nu se îmbolnăvi. Problemele de sănătate pe care le poate genera fumatul îi sensibilizează însă mai mult pe bărbaţi decît pe femei, aceasta probabil fiindcă bărbaţii sînt mai temători atunci cînd vine vorba despre sănătate", apreciază dr Magdalena Ciobanu.

Teama de a nu se îngrăşa este un alt motiv pentru care femeile renunţă mai greu la fumat. Conform statisticilor, o treime dintre cei care se lasă de fumat nu se îngraşă deloc, iar în cazul celor care se îngraşă, creşterea ponderală nu este foarte mare: maximum patru kilograme. Însă dacă nu mîncaţi mai mult decît înainte, organismul arde zilnic cu 200 de calorii mai mult faţă de perioada cînd aţi fumat.

 
PLĂCERE. Multe femei consideră că fumatul este singura lor plăcere şi nu au timp sau resurse financiare pentru alte modalităţi de relaxare. Însă banii cheltuiţi pe ţigări pot asigura alte activităţi sau pasiuni. "Este foarte adevărat că femeile au mai puţin timp de relaxare decît bărbaţii, fiindcă în general ele sînt preocupate de gospodărie, copii, iar la toate acestea se adaugă şi serviciul. Ceea ce relaxează însă nu este fumatul, ci acţiunea de a respira profund. Mult mai relaxante sînt yoga sau plimbările în aer liber", apreciază dr Magdalena Ciobanu.

 
COPILUL. Cînd se pune problema renunţării la fumat, cea mai mare motivaţie a femeilor este sănătatea copilului. Peste jumătate dintre fumătoare renunţă la viciul lor înainte de a rămîne însărcinate sau cînd află că vor avea un bebeluş. Din păcate, multe dintre ele revin la obiceiul nociv după naştere şi perioada de alăptare. "În general, copiii sînt cei care mobilizează mamele în acest sens. Unele femei renunţă la fumat pentru a-şi proteja copilul de fumul de ţigară sau chiar ca urmare a presiunilor pe care copilul le face", precizează dr Magdalena Ciobanu.

 
BOLILE BĂRBATULUI. Din cauza fumatului, incidenţa unor boli specifice bărbaţilor a crescut la femeile fumătoare. La nivel mondial, cancerul pulmonar înregistrează o scădere în rîndul bărbaţilor, însă a devenit mult mai frecvent la femei. La fel se întîmplă şi cu bolile cardiovasculare, a căror incidenţă este în creştere la femei. Femeile fumătoare care folosesc contraceptive orale au un risc foarte mare de a face infarct sau accident vascular cerebral.

×