x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatul matinal dublează riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar. Vezi cum se măsoară dependenţa de nicotină

Fumatul matinal dublează riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar. Vezi cum se măsoară dependenţa de nicotină

08 Sep 2011   •   08:46
Fumatul matinal dublează riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar. Vezi cum se măsoară dependenţa de nicotină

Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie, a demonstrat ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cel putin o ora de la momentul trezirii. Studiul, publicat in revista “Cancer', a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 4.776 de fumatori bolnavo de cancer pulmonar si 2.835 de fumatori, cu plamani aparent sanatosi, informeaza Alina Melescanu, de la Rogalski&Grigoriu.

Explicatia faptului ca fumatul matinal este mai nociv este simpla: persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog, dat fiind ca in timpul somnului se sisteaza aportul de drog. Tragand mai puternic din tigara, o data cu nicotina se inhaleaza si mai mult gudron – principalul responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun.

Studiul mai arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.

Un alt studiu publicat in revista “Cancer', realizat pe un esantion de 1.850 fumatori sanatosi si pe 1.055 fumatori bolnavi de cancer la cap si la gat, a demonstrat ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de la trezire creste riscul de imbolnavire de cancer la nivelul capului si al gatului cu 59%.

'Dependenta de nicotina, care apare ca urmare a consumului de tutun, este o tulburare mentala si comportamentala', a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus in urma cu mai mult de 15 ani testul care ii poarta numele si care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei nicotinice. Timpul in care se instaleaza dependenta de nicotina depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex (la femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este mai dificila) dar si de anumiti factori genetici – persoanele care au un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor.

Este important sa nu ne amagim cu ideea ca suntem 'doar' fumatori ocazionali. Pe langa faptul ca riscam ca, in timp, sa devenim dependenti de nicotina, nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca atat la femeile fumatoare cat si la barbati, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul pulmonar si spre boli de inima.

La nivel mondial peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului.

'De la o atitudine aparent sociala la boala e doar un pas. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante care activeaza 'circuitul recompensei' - o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie, a placerii cand faci un anume lucru sau ingerezi, inhalezi o anume substanta. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente ale zilei, contexte si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia – aprinderea tigarii. De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului – obiectul care te face sa te simti mai bine sau care iti inlatura un disconfort', spune Dr. Magdalena Ciobanu.

Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. Echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie poate fi contactata accesand www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

Testul Fagerström

1. Cand fumati prima tigara dupa trezire?

In primele 5 minute = 3

6-30 minute = 2;

31-60 minute = 1

Peste 60 minute = 0

2. Este dificil sa nu fumati in locuri interzise?

Da = 1;

Nu = 0

3. La ce tigara renuntati mai greu?

Prima = 1;

La celelalte = 0

4. Cate tigarete fumati pe zi?

Sub 10 = 0;

10-20 = 1;

21-30 = 2;

peste 30 = 3

5. Fumati mai mult dimineata decat dupa-amiaza?

Da = 1;

Nu = 0

6. Fumati cand sunteti bolnav si trebuie sa ramaneti la pat o zi intreaga?

Da = 1;

Nu = 0

Incercuiti raspunsul corect si adunati punctele. In functie de punctajul obtinut la acest test, dependenta de nicotina poate fi:

- intre 0 si 3 puncte = dependenta mica

- intre 4 si 6 puncte = dependenta medie

- intre 7 si 10 puncte =dependenta severa

×