x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatul si alcoolul pot provoca tumori canceroase

Fumatul si alcoolul pot provoca tumori canceroase

01 Mar 2004   •   00:00

Sexul oral ar putea fi una dintre cauzele aparitiei tumorilor canceroase in cavitatea bucala.

Aceasta ipoteza surprinzatoare este sustinuta prin rezultatele unui studiu facut public recent. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului din Lyon (Franta). El a fost efectuat pe doua loturi: primul alcatuit din 1.600 de bolnavi cu cancer bucal din mai multe tari, iar al doilea format din 1.700 de persoane sanatoase.

TUMORI. Rezultatele colectate de la cele doua loturi au fost comparate. Cercetatorii au descoperit ca numarul bolnavilor ale caror tumori erau purtatoare ale virusului HPV16 - virusul papilomului uman - erau de trei ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor necontaminate viral. Trebuie retinut ca virusul HPV16 infecteaza in special organelor genitale masculine si feminine.
La femei, aceasta infectie ar putea fi responsabila si de tumorile de col uterin. Iar cel mai recent studiu, iata, ca vine cu argumente potrivit carora acelasi mecanism ar putea fi la baza dezvoltarii in gura a multor tumori canceroase.

BOLI INFECTIOASE. Prin sex oral pot fi transmise SIDA, gonoreea, sifilisul, herpesul, chlamydia, hepatitele B si C, atunci cand partenerul are rani deschise sau infectii in gura sau in zona buzelor.
Riscurile declansarii unui cancer in zona cavitatii bucale creste si mai mult in cazul persoanelor care fumeaza zilnic multe tigari si fac abuz de alcool. De altfel, tabagismul si alcoolismul sunt raspunzatoare de peste 85% dintre cazurile de cancer al gurii. (Magda Marincovici)

Boli cu transmitere sexuala

Papillomavirus la oameni (HPV) este una dintre cele mai intalnite cauze de transmitere a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) in lume. Singura cale prin care poate fi prevenita contactarea infectiilor HPV este evitarea contactului direct cu virusul care se transmite prin contactul piele-piele. Studiile sugereaza ca folosirea prezervativului poate reduce riscul dezvoltarii bolilor legate de HPV. O alimentatie bogata in vitamine, in special vitamina B9 din fructe si legume reduce in mob substantial riscurile acestui tip de cancer.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă