Amintim faptul că importanta componentă a ochiului numită cornee este, de fapt, o lentilă de mare performanţă, cu putere ridicată, de peste 40 de dioptrii.
Corneea este în contact cu mediul încojurător şi tocmai de aceea este expusă unor traumatisme, unor infecţii, unor leziuni prin stropirea cu substanţe chimice. Dar corneea poate fi afectată şi de unele boli.
Toate aceste situaţii enumerate mai sus pricinuiesc o pierdere a transparenţei la cornee. Salvarea vederii s-ar realiza prin transplantul de cornee. Această operaţie cu efecte favorabile s-a rărit prin împuţinarea corneelor de transplant care, prin noua legislaţie în acord cu prevederile euroepne, nu mai permite luarea de cornee de la cadavre, ci numai de la oameni în moarte clinică, cu acordul familiilor.
Continuă să explice acest important capitol al oftalmologiei col. dr Anghel, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Militar. Se poate recolta de la omul în moarte clinică fie doar corneea, fie ochiul în totalitate. Dar trebuie să existe un acord de prelevare de la familie sau aparţinători.
Corneea prelevată prin donaţie se duce fie într-o bancă de cornee, fie, prin a doua posibilitate, ajunge la o clinică acreditată pentru astfel de intervenţii, unde există o listă a pacienţilor care aşteaptă o cornee în vederea transplantului.
Din corneea donatorului se prelevează o rondea cu ajutorul unui tub foarte ascuţit. Apoi, se decupează cu un cuţit fin porţiunea de cornee netransparentă a bolnavului, iar rondeaua de cornee de la donator se coase. Timp de şase luni, firele acestei cusături rămân pe loc în ochi, fiindcă cicatrizarea e lungă. Norocul este că bolnavul tolerează bine grefa de cornee.
Corneea e foarte puţin vascularizată, deci nu sosesc prin sânge acele celule de imunitate ce ar putea respinge ţesutul străin. În 80%-90% dintre cazuri, grefa de cornee e bine primită de organismul pacientului. Şi mai există o nuanţă favorabilă, se găseşte uşor compatibilitate între corneea donatorului şi cel cu cornee netransparentă. Nu trebuie ca donatorul să fi avut grave infecţii cu virusuri.
După grefa de cornee, se face un tratament lung, cu picături de antibiotic şi medicamente antiinflamatoare. Omul cu cornee grefată trebuie să fie supus controalelor periodice pentru a surprinde momentul unei eventuale respingeri a grefei de cornee. Cel cu corneea grefată este mai expus infecţiilor, traumatismelor, aşa că trebuie să fie conştiincios în păstrarea regulilor de igienă a ochiului.