x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa îşi face de cap

Gripa îşi face de cap

de Magda Marincovici    |    01 Feb 2008   •   00:00
Gripa îşi face de cap

AVERTISMENT ● Se prognozeazå o evoluţie ascendentă a răspândirii virusului
Gripa se extinde în ţara noastră. Ministerul Sănătăţii Publice a anunţat ieri că la nivel naţional sunt diagnosticate 80 de cazuri de gripă, din care 32 în Bucureşti. În următoarele două săptămâni se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri.
● Pulsul medicinei - Somnul luptă cu migreneleAVERTISMENT ● Se prognozeazå o evoluţie ascendentă a răspândirii virusului
Gripa se extinde în ţara noastră. Ministerul Sănătăţii Publice a anunţat ieri că la nivel naţional sunt diagnosticate 80 de cazuri de gripă, din care 32 în Bucureşti. În următoarele două săptămâni se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri.


Mircea Mănuc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii Publice, susţine că infecţiile acute de căi respiratorii, precum şi cazurile de gripă sunt sub nivelul maxim aşteptat. Faţă de săptămâna trecută, infecţiile respiratorii au crescut cu 20%, totuşi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cu 20% mai puţine cazuri. În judeţele Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Mureş, Sibiu, municipiul Bucureşti, Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea evoluează focare locale, morbiditatea crescând cu peste 20% faţă de media a trei săptămâni anterioare. În perioada 1-30 ianuarie 2008, Institutul Cantacuzino a confirmat în laborator 80 de cazuri de gripă, repartizate astfel: Bucureşti – 32 de cazuri; Iaşi – 23 de cazuri ; Constanţa – 13 cazuri; Braşov – 3 cazuri; Buzău şi Galaţi câte două cazuri; Cluj, Sibiu, Suceava, Vrancea şi Mureş, cu câte un caz.


În ultima săptămână de raportare, 21-27 ianuarie a.c., s-au înregistrat 115 cazuri cu diagnostic clinic compatibil cu gripa, din care au fost internate 70, cele mai multe în juteţele Bistriţa-Năsăud şi Iaşi. Nu s-a consemnat nici un deces.
În judeţele Buzău, Iaşi, Constanţa, Vrancea, Mehedinţi şi Botoşani s-a luat măsura restricţionării accesului vizitatorilor în secţiile cu risc crescut de îmbolnăvire din spitale.


Potrivit datelor prezentate de dr Mircea Mănuc, a crescut numărul zilelor de concedii medicale pentru infecţii respiratorii şi pneumonii. De asemenea, s-a înregistrat o creşterea cu 20% a consumului de decongestionante, cu 43,2% a consumului de antitusive şi cu 6,8% a consumului de antitermice, consumul de antibiotice rămânând la aceleaşi valori înregistrate săptămâna precedentă.

 

VACCIN. MSP recomandă în continuare vaccinarea în special a persoanelor vârstnice şi a bolnavilor cronic.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor avertizează că unele dintre virusurile gripale AH1N1 care circulă în ţările europene în această iarnă sunt rezistente la oseltamivir, 19 astfel de cazuri fiind descoperite până acum, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu. Şi în restul Europei se observă extinderea circulaţiei virusurilor gripale, România înscriindu-se, alături de alte cinci ţări, cu focare locale de gripă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cazuri