Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă problemă care apare în timpul sarcinii. Ce se întâmplă în astfel de cazuri explică asistent universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia.
Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă problemă care apare în timpul sarcinii. Tocmai de aceea, gravidei i se măsoară tensiunea la fiecare consult. Viitoarea mămică nu trebuie să intre în panică dacă medicul îi spune că are tensiunea 10 cu 6. În sarcină, tensiunea scade în mod normal. Pentru că la nivelul uterului are loc un proces de vasodilataţie, care are rolul de a hrăni fătul cu sânge, prin intermediul placentei. Există însă şi cazuri când acest proces este deficitar, iar tensiunea gravidei creşte. Ce se întâmplă în astfel de cazuri explică asistent universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia.
Complicaţii
Există două situaţii în care apare hipertensiunea: fie pacienta este cunoscută cu hipertensiune înainte de a rămâne însărcinată, fie tensiunea creşte în timpul sarcinii. Prima situaţie este mai bună decât a doua, pentru că tratamentul poate fi instituit din timp, iar în prezent medicii dispun de medicamente antihipertensive performante, care nu pun în pericol evoluţia sarcinii sau sănătatea copilului. În schimb, hipertensiunea apărută pe neaşteptate poate duce la pierderea sarcinii sau la complicaţii pentru mamă.
Pentru a evita aceste riscuri, gravida cu valorile tensiunii peste 14 cu 9 trebuie monitorizată cu atenţie. Medicul îi recomandă administrarea unor suplimente cu calciu, magneziu, vitamina C, menţinerea unui climat familial liniştit, multă odihnă. Dacă tensiunea nu este ţinută sub control, se apelează la tratament cu medicamente antihipertensive. Uneori se impune chiar internarea gravidei, iar naşterea poate fi provocată înainte de termen, prin cezariană.
Simptomele care anunţă apariţia hipertensiunii sunt durerile de cap, zgomotele în urechi, tulburările de vedere (muşte în faţa ochilor), edeme (umflături) importante la nivelul mâinilor şi picioarelor, durere “în bară” sub coaste, diminuarea sau lipsa mişcărilor fătului, pierderi de sânge.
FACTORI DE RISC. Gravidele cu vârsta sub 20 de ani sau cele peste 35 de ani sunt predispuse la hipertensiune arterială. De obicei, hipertensiunea apare la prima sarcină şi nu se repetă la următoarele. Potrivit medicului ginecolog Anca Simionescu, alţi factori care favorizează creşterea tensiunii în timpul sarcinii sunt obezitatea, sarcinile multiple (gemeni, tripleţi), diabetul, nivelul crescut al colesterolului (hipercolesterolemie).