V-ati intrebat de ce virozele sunt mai frecvente in sezonul rece decat vara? Un studiu realizat de o echipa de cercetatori englezi explica prin ce mecanisme frigul favorizeaza aparitia racelilor.
Frigul se afla la originea virozelor. Tocmai de aceea virozele se mai numesc si raceli. Dar asta nu inseamna ca, daca stam numai la caldura, nu putem raci. Este suficient sa venim in contact cu o persoana racita pentru a ne contamina. De aceea, in cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii reamintesc regulile de igiena pe care trebuie sa le respectam astfel incat sa prevenim infectia. STUDIU. Pentru a testa efectele frigului asupra organismului, doctorul Ron Eccles si colegii sai de la Universitatea din Cardiff le-au cerut celor 180 de voluntari sa tina picioarele goale timp de 20 de minute intr-un bazin cu apa rece, respectiv intr-unul fara apa. La cinci zile dupa acest experiment, 29% dintre persoanele din grupa celor care au stat in apa rece au racit, in timp ce doar 9% din cealalta grupa au patit acelasi lucru. "Cand virozele incep sa circule in sanul unei comunitati, numerosi oameni sunt usor infectati, dar nu manifesta nici un simptom", explica Ron Eccles. "Frigul determina constrictia (restrangerea) vaselor de sange de la nivelul extremitatilor - picioare, maini, nas. Acestea atrag sangele cu temperatura mai mare, fenomen care provoaca reducerea celulelor albe, responsabile pentru combaterea infectiei", adauga dr. Eccles. Astfel, persoanele expuse la frig dezvolta infectia preexistenta. In nici un caz, specialistii nu ne recomanda sa stam inchisi in casa pentru a evita racelile. Chiar daca iesirile in exterior cresc riscul de infectie, trebuie stiut ca aerul distruge virusurile. In schimb, in interior, virusurile se transmit cu usurinta de la o persoana la alta. Si nu doar prin stranut sau tuse. Este suficient ca o persoana sa va vorbeasca pentru a elimina in mediul inconjurator virusuri care sa contamineze persoanele din incaperea respectiva, fie prin aer, fie prin suprafetele atinse.
IGIENA
|
Indiferent de modul in care este posibil sa luam raceala, important este sa ne protejam. Cateva reguli de igiena pot diminua riscul de contaminare: spalarea frecventa a mainilor si stergerea lor cu servetele de unica folosinta; evitarea atingerii nasului, gurii; utilizarea batistelor de unica folosinta. Fiind adevarate rezervoare de virusuri, chiar si prin intermediul acestor batiste aruncate la intamplare pot fi contaminate persoanele dintr-o incapere.
De asemenea, este important ca persoanele racite sa ramana acasa pentru a nu-i contamina pe colegi sau pe cei din jur. In sezonul rece, de mare ajutor sunt vitaminele si mineralele, care sustin organismul in lupta cu virusurile. De retinut ca simptomele virozelor sunt: rinoree (curgerea abundenta a nasului si congestia sa), dureri in gat, tuse, stare generala proasta, senzatie de oboseala. Stranuturile si lacrimarea ochilor apar deopotriva in cazul racelilor. |
Citește pe Antena3.ro