x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

28 Sep 2005   •   00:00
AVERTISMENT. "Suntem pe ultimul loc in Europa la proceduri interventionale", din cauza infrastructurii deficitare. Avem putine centre mari de cardiologie in tara, probabil ne-ar mai trebui vreo 10, dar numai sala de cateterism costa 1,5 milioane de euro. Dar judete precum Brasov si Sibiu nu au asemenea centre si folosesc tehnici de acum zece ani. Anul trecut am facut 800 de proceduri interventionale, iar anul asta am primit fonduri pentru numai 400. Nu numai ca nu sunt mai multe, cum ar fi firesc, sau macar tot atatea, ci sunt reduse cu 50%", avertizeaza medicul primar cardiolog Dan Delean (foto) in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. CC. Iliescu". Avertismentul a fost lansat, recent, la a 44-a editie a Congresului National de Cardiologie.

INSEMINARE. Femeile din Marea Britanie vor sa ramana insarcinate fara sa faca sex, arata datele oferite de expertii britanici in obstetrica, ginecologie si fertilitate. Englezoaicele prefera sa urmeze tratamente medicale pentru a ramane insarcinate pentru ca nu au timp sau nu vor sa aiba viata sexuala si pentru ca vor sa isi pastreze controlul asupra propriei vieti. Desi pot ramane insarcinate normal, ele recurg la inseminarea artificiala pentru ca pot ramane insarcinate mult mai rapid. In ultimii ani a crescut cu 20% numarul pacientelor care urmeaza aceasta procedura.

DATORII SPITALE. Ministerul Sanatatii va emite un act normativ care va stabili expres plata facturilor la termen de 60 de zile pentru produsele medicale, altele decat medicamentele, Ministrul Eugen Nicolaescu (foto) s-a intalnit cu membrii conducerii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale pentru gasirea unor solutii de achitare a datoriilor spitalelor fata de furnizorii de produse medicale in suma de 380 miliarde lei vechi, iar pentru 2005 de 270 miliarde lei vechi la contracte curente.

RISC. Femeile stangace sunt de doua ori mai expuse cancerului la san inainte de a ajunge la menopauza decat femeile care apeleaza in mod normal la mana dreapta. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de o echipa de cercetatori olandezi si publicat in British Medical Journal. Cauza ar putea fi expunerea la nivele sporite de hormoni sexuali inainte de nastere, lucru care poate facilita utilizarea mainii stangi si schimbarea compozitiei tesuturilor sanilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă