x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima sufera cand scade temperatura

Inima sufera cand scade temperatura

03 Sep 2004   •   00:00

Riscul unui atac de cord creste cu 62% daca in doua zile temperatura scade cu cinci grade. Este principala concluzie formulata in ultimul studiu consacrat afectiunilor inimii in cadrul Congresului European de Cardiologie din acest an.

MAGDA MARINCOVICI

Fluctuatiile de temperatura si mai ales temperaturile scazute au un rol nefast asupra inimii. Semnalul apartine cercetatorilor francezi si este lansat intr-un moment al anului cand cele doua aspecte meteorologice sunt frecvente.

Cele mai sensibile la schimbarile bruste de temperatura si la coborarea mercurului sunt persoanele hipertensive. Studiile arata ca o data cu racirea timpului cei mai sensibili cardiaci sunt expusi riscului atacului de cord.

STUDIU. Medicii Yves Cottin si Marianne Zeller de la Universitatea din Dijon au prezentat in cadrul Congresului European de Cardiologie ultimul lor studiu vizand influenta factorilor de mediu in special a temperaturilor exterioare asupra inimii. Pentru formularea unor concluzii pertinente, cei doi medici, coordonatori ai studiului, impreuna cu o echipa de specialisti, au tinut sub observatie 700 de persoane spitalizate dupa un atac de cord. Toate persoanele monitorizate sufereau de hipertensiune.

Rezultatele: crizele de inima sunt mai frecvente in perioadele reci ale anului si cand sunt inregistrate diferente mari de temperatura. Explicatia consta in faptul ca temperaturile scazute provoaca cresterea presiunii arteriale, obligand inima la un numar mai mare de contractii, ceea ce sporeste riscul atacului de cord.

ATENTIE. Autorii studiului precizeaza insa ca doar racirea timpului nu poate expune inima la un pericol foarte mare. Si atunci se pune intrebarea cum se explica cresterea numarului problemelor cardiace in sezoanele reci. Autorii sunt de parere ca "schimbarile bruste si frecvente de temperatura sunt, de fapt, mai periculoase decat racirea timpului". Ei vorbesc de modificari "brutale" de temperatura care practic pun cordul in imposibilitatea de a se adapta noilor valori exterioare. O variatie de cinci grade in doua zile provoaca cresterea cu 62% a riscului de atac de cord la persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Doctorul Yves Cottin recomanda persoanelor cardiace foarte multa prudenta o data cu racirea vremii, dar mai ales in perioadele cu fluctuatii majore si bruste de temperatura.

Studiul mai constata ca o data cu racirea timpului cresc valorile colesterolului, alt factor major de risc pentru persoanele cardiace. Pentru a evita aceste pericole se recomanda evitarea excesului de grasimi, zahar si alcool.

RECOMANDARI

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o boala cu o prevalenta foarte mare in populatie, iar riscul indus de ea este cu atat mai mare cu cat este frecvent asimptomatica, ramanand deseori netratata. Medicul de familie Doina Mihaila spune ca "tratamentul prescris trebuie urmat cu rigurozitate, pentru ca, in ciuda starii generale bune la inceput, HTA afecteaza inima, rinichii, creierul si vasele de sange. HTA moderata poate fi controlata si prin: mentinerea unei greutati corporale normale, activitate fizica sistematica, reducerea consumului de sare, evitarea fumatului, consumului de alcool si cafea, evitarea stresului. Tratamentul antihipertensiv prescris trebuie urmat cu rigurozitate, mai ales in sezonul rece si atunci cand se modica brusc temperatura".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă temperatura