La Congresul Internaţional de Cardiologie de la Tîrgu-Mureş va fi prezentată în premieră o intervenţie de înlocuire valvulară pe cale intervenţională, fără anestezie generală
La Congresul Internaţional de Cardiologie de la Tîrgu-Mureş va fi prezentată în premieră o intervenţie de înlocuire valvulară pe cale intervenţională, fără anestezie generală. Operaţia va dura o jumătate de oră, iar pacientul va putea fi externat în cîteva zile. “Profesorul Glogar, de la Spitalul Universitar din Viena, va prezenta posibilitatea de înlocuire valvulară pe cale intervenţională. Pînă acum, un bolnav cu valvopatie era supus unei intervenţii chirurgicale de mare amploare, pe cord deschis, pentru înlocuirea valvei şi implantarea unei proteze mecanice. Acum, prin această metodă alternativă, care durează doar 30 de minute, se înlocuieşte valva bolnavă cu o valvă prevăzută cu un stent, tot pe cale intervenţională”, a declarat Teodora Benedek, reprezentantul Clinicii de Cardiologie din Tîrgu-Mureş. Potrivit specialiştilor, intervenţia presupune introducerea, după realizarea unei anestezii locale şi a unei mici incizii, a unui tub pe aortă, cu ajutorul căruia se fixează valva prevăzută cu stent. Această intervenţie va fi prezentată pentru prima oară în Europa de Est.
De asemenea, la congres va fi prezentată o operaţie a conducătorului Clinicii de Cardiologie Intervenţională din Bratislava, profesorul Viliam Fridrich. Metoda constă în închiderea defectelor septale interatriale, adică a unor găuri rămase în cord din perioada copilăriei şi care ar duce la agravarea situaţiei adultului, cu apariţia insuficienţei cardiace şi urmări foarte grave. Procedura evită chirurgia cardiacă pe cord deschis şi durează doar 20 de minute, premiera naţională fiind făcută tot la Clinica din Tîrgu-Mureş, în urmă cu două luni.