x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Iubirea tarzie

05 Noi 2004   •   00:00

Membru al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, dar si membru al Asociatiei de cercetare a creierului din SUA, doctor Radu Rogozea se ocupa de studierea acestui veritabil guvern al organismului care este creierul.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conduce Societatea romana de lupta impotriva epilepsiei, acea boala complexa in care in timpul crizelor se petrece o descarcare furtunoasa de electricitate in creier. Dr. Rogozea mentioneaza o serie de lucruri interesante despre viata celei mai rafinate si misterioase materii vii, creierul. Astfel, daca in timpul unei discutii importante, in timpul studiului sau al scrierii unor pagini importante cade pe jos spargandu-se un pahar sau se tranteste o usa, efectul este favorabil asupra creierului, se sparge monotonia, se pun in incordare productiva neuronii, un semnal neasteptat venit dinspre viata reanima atentia si randamentul cerebral. In general, este bine sa se faca gimnastica creierului, el sa fie folosit cat mai intensiv. Cu atat mai mult cand ai devenit varstnic. La batranete trebuie sa citesti, sa citesti cat mai mult, chiar sa treci la invatarea limbilor straine, sa-ti pui mereu in lucrare neuronii. Spune dr. Radu Rogozea ca primele semne ale senilitatii sunt din sfera memoriei, incepi sa uiti. Mor unii neuroni si tocmai de aceea trebuie sa-i pui in functiune cat mai accelerata pe cei care au ramas, sa pui la munca zonele neuronale care n-au fost utilizate.

I-am propus profesorului Radu Rogozea o tema de gandire: oare o dragoste tarzie il ajuta pe varstnic sa lupte cu moleseala celulei cerebrale cauzata de batranete? Doctorul Rogozea sustine ca o idila la varsta a treia anima celulele creierului si improspatarea asta face bine. De alta parere este conferentiar Radu Mihailescu, directorul Spitalului de psihiatrie "Obregia". Doctorul psihiatru sustine ca iubirile aparute la varstnici au condus la dezamagiri si la caderea in depresie. Intelepciunea care caracterizeaza varsta a treia trebuie sa-l faca pe varstnic sa stie a renunta la starea de iubire, care nu se mai incadreaza in ciclul biologic specific acestei varste.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă