x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Jos cu cicatricele!

Jos cu cicatricele!

de Oana Antonescu    |    21 Apr 2009   •   00:00
Jos cu cicatricele!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Intervenţiile chirurgicale, traumatismele, arsurile lasă urme inestetice pe piele şi, din păcate, ştergerea totală a acestor cicatrice nu este posibilă.



"Vindecarea după distrugerea ţesutului epitelial presupune formarea unui ţesut fibros, iar zona respectivă este diferită de zonele din jur", precizează doctor Radu Voicu, medic primar de chirurgie plastică şi reparatorie în cadrul Spitalului Universitar CF 2 din Bucureşti.

Chirurgia plastică oferă însă câteva soluţii care îmbunătăţesc aspectul cicatricelor. Ele pot fi corectate prin mai multe metode, dar fiecare dintre ele este indicată pentru un anume tip de cicatrice, potrivit specialistului. Excizia chirurgicală este una dintre opţiuni şi presupune îndepărtarea cicatricei prin metoda chirurgicală. Semnul inestetic poate fi şters în una sau în trei şedinţe, dacă acesta este foarte foarte lat. De exemplu, o cicatrice lată de doi centimetri se îndepărtează în trei şedinţe.

LASERUL
Laserul este o altă soluţie prin care cicatricele pot fi estompate. Atenţie! "El nu şterge orice tip de cicatrice, ci numai pe cele de dimensiuni mici, proeminente (supradenivelate, dar nu foarte mult) şi hipopigmentate (mai albe decât restul pielii).

În cazul celor subdenivelate este indicată excizia chirurgicală sau, dacă cicatricea se localizează la nivelul feţei, injectarea cu substanţe de umplere, cum sunt cele folosite pentru buze sau riduri. Aceste substanţe au însă efect temporar, fiind necesară o reinjectare la un interval de aproximativ un an", precizează doctorul Radu Voicu.

BALON CU SER FIZIOLOGIC
O cicatrice lată, pentru care nu sunt eficiente nici exciziile seriate, nici laserul, poate fi estompată prin folosirea unui expander. "Această procedură constă în introducerea unui balon umplut cu ser fiziologic sub pielea sănătoasă din jurul cicatricei, pe o durată de trei săptămâni.

Balonul se umflă zilnic sau la două zile, pentru ca pielea să se întindă. Astfel, se formează ţesut cutanat suplimentar. În următoarea etapă, balonul se scoate, se îndepărtează şi cicatricea, iar cu excesul de piele se acoperă semnul lăsat de excizie", explică doctorul Radu Voicu.

CRÈME
Există câteva metode prin care putem preveni formarea cicatricelor mari, inestetice. Presoterapia, aplicarea unei presiuni pe cicatrice, poate preveni supradenivelarea acesteia. Ea se realizează cu o simplă faşă elastică aplicată peste leziune. În paralel, se pot folosi creme pe bază de uree sau creme care acţionează asupra fibrelor de colagen şi le înmoaie.

Dacă cicatricele se află în zone care nu permit aplicarea feşei elastice, se pot folosi nişte benzi speciale de silicon, care se lipesc pe piele. Expunerea la soare nu este recomandată în perioada de vindecare (cel puţin un an), fiindcă stimulează dezvoltarea aberantă a cicatricelor.

CÂND INTERVENIM
Perioada de maturare a unei cicatrice este de un an, un an şi jumătate, în funcţie de zona în care se află aceasta, de flexibilitatea pielii în zona respectivă şi de particularităţile genetice ale fiecărui individ. Până în această perioadă nu este recomandată îndepărtarea chirurgicală a cicatricei, fiindcă ea se poate îngusta şi aplatiza în acest interval. Leziunile feţei se vindecă cel mai bine.

×
Subiecte în articol: chirurgie plastică