x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mancati peste de Bunavestire

Mancati peste de Bunavestire

24 Mar 2004   •   00:00

In 25 martie este sarbatoarea Bunavestire, cand Biserica acorda credinciosilor „dezlegare la peste". Profitati de aceasta ingaduire culinara la jumatatea Postului Pastilor si mancati peste, pentru ca-i un aliment excelent.

In piramida alimentelor, pestele este pozitionat pe acelasi loc cu carnea. Nutritionistii spun ca nu-i intamplatoare aceasta plasare. Deoarece pestele este considerat la fel de valoros sub aspect nutritiv cu carnea.

PROTEINE. Pestele reprezinta o sursa importanta de proteine: in medie intre 18 si 20 de grame la 100 de grame de peste. De asemenea, pestele are o valoare biologica exceptionala: contine acizi esentiali, elemente indispensabile organismului in procesul de reinnoire a celulelor. Cercetatorii atrag atentia ca fierul este deficitar in alimentatia vegetarienilor sau a tinerilor si femeilor care urmeaza diete restrictive. Carentele de fier provoaca oboseala, scaderea rezistentei, anemie in forme severe. Acest deficit poate fi foarte bine compensat mancand cel putin de doua ori pe saptamana preparate din peste.

PUTINE CALORII. Aportul caloric al pestelui este direct legat de nivelul grasimilor. Un peste cunoscut ca fiind „slab" are 3% grasimi, unul „demislab" - intre 3% si 6% grasimi, cu un aport caloric intre 80 si 120 de kilocalorii la 100 de grame de produs net. Pestele „gras contine intre 6% si 10% lipide, 100 de grame din acest tip de peste depasind foarte rar 150 de kilocalorii.

VITAMINE. In afara de fier, pestele ofera cantitati importante de fosfor necesar pentru mentinerea si consolidarea sistemului osos. De asemenea, din peste putem sa ne refacem rezervele de calciu, fluor, seleniu, cobalt, magneziu, zinc si cupru, care au un rol vital pentru organism. In plus, pestele este considerat o mina de vitamine, in special al celor din grupa B, mai ales: B2, B12, PP in cantitati apreciabile.

PREPARARE. Nutritionistii spun ca daca sunteti preocupat de greutatea corpului, daca vreti sa slabiti sau pur si simplu vreti sa mancati usor, dar consistent, pestele este alimentul ideal. Dar pentru a-i pastra virtutile nutritive, pestele trebuie preparat ca pe vapor: clocote scurte sau la microunde.
MAGDA MARINCOVICI

Reduce riscul afectiunilor de inima

Multe studii si anchete confirma ca persoanele care mananca peste pot sa-si diminueze in mod considerabi riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Pentru aceasta sunt recomandate in special speciile de peste care cresc in ape reci: somon, hering, ton. Pentru a beneficia de acest avantaj pentru sanatate, este necesar ca el sa fie introdus in alimentatie de trei ori pe saptamana. Pentru a obtine efectele unei preventii optime, alegeti pestele pescuit celui de crescatorie. Cercetarile indica o diferenta a valorilor nutritive intre cele doua tipuri de peste, cel de crescatorie fiind mai putin interesant sub aspectul diminuarii pericolului afectiunilor de inima.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă peştele