x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Masuri - Prevenirea gripei aviare

Masuri - Prevenirea gripei aviare

de Georgeta Licsandru    |    27 Mai 2006   •   00:00
Masuri - Prevenirea gripei aviare

Ministerul Sanatatii continua supravegherea epidemiologica a persoanelor din focarele de gripa aviara si din zonele unde exista suspiciuni. Acestora li se administreaza antivirale profilactic. Tratamentul dureaza cinci-sapte zile. In stocul Ministerului Sanatatii mai exista aproximativ 38.000 de doze de medicament antiviral si au fost incepute demersurile de achizitionare a inca 500.000 de doze.

REGULI. De asemenea, ministerul continua campania de informare si educare a populatiei in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirilor cu gripa aviara. In acest scop trebuie sa se tina cont de o serie de masuri de protectie. Cea mai importanta dintre acestea este spalarea cu apa si sapun a mainilor, mai ales dupa contactul cu pasarile. In lipsa apei si a sapunului, mainile se sterg cu alcool sanitar. Autoritatile sanitar-veterinare trebuie solicitate pentru colectarea cadavrelor de pasari si aplicarea masurilor necesare pentru limitarea focarului. Este interzis consumul de pasari care au fost in contact cu pasari infectate sau moarte, precum si consumul de oua provenind de la pasarile infectate.

Specialistii ne atrag atentia si asupra modului de preparare a hranei. Carnea cruda trebuie separata de cea prelucrata termic. Nu trebuie folosit acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat. Galbenusurile de ou nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termica, cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă