Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze, în regim de urgenţă, 1 milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în cele două focare Bucureşti şi Iaşi.
"În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim în aceste zile despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat", a declarat prof. dr Adrian Streinu Cercel, secretar de stat.
Astăzi, în cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă, s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern, prin care Ministerul Sănătăţii să poată realoca o parte din sumele diponibile pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic.
Cele 1 milion de doze, care vor fi cumpărate în regim de urgenţă, se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare, Iaşi şi Bucureşti. Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului.
De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1.
RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE
Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane.
În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.
Atenţie!
Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.
Conform declaraţiilor specialiştilor, rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate în cazul acestor îmbolnăviri poate ajunge la 2,5%. (Magda Colgiu)
Citește pe Antena3.ro