x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentul din saliva

Medicamentul din saliva

01 Feb 2005   •   00:00

O proteina naturala existenta in saliva poate vindeca ranile. Aceasta descoperire deschide calea unor formule terapeutice noi in dermatologie si chirurgie.

MAGDA MARINCOVICI

REMEDIU. In viitorul apropiat, ranile ar putea fi vindecate mai rapid, cu ajutorul unor tratamente bazate pe o proteina izolata in saliva
S-a observat ca ranile care nu se cicatrizeaza prezinta de regula o suprainfectare provocata de bacterii si totodata alterarea unei proteine. Cercetari recente par sa aiba toate sansele de a imbogati arsenalul terapeutic de vindecare, gratie proprietatilor unei mici proteine care se gaseste in mucoasele corpului nostru.

Aceasta proteina pare sa se comporte ca un veritabil antiinflamator. Deocamdata a fost denumita SLPI - secretory leukocyte protease inhibitor. Proteina SLPI reuseste sa tina sub control degradarea multor proteine care se afla in mod normal in corpul nostru, in special in invelisul pielii. Astfel, ea este implicata in apararea de agenti microbieni de diverse feluri: virusuri, bacterii, ciuperci. Aceasta proteina se afla in diverse locuri ale corpului, cum ar fi lichidul seminal, mucoase ce captusesc bronhiile, in saliva. De asemenea, se mai afla in celulele pielii.

Rolul de cicatrizant al proteinei SLPI a fost verificat de biologi americani de la Institutul de Sanatate din Bethesda. Prin modificari genetice, ei au ajuns la soricei lipsiti de proteina SLPI. La acestia au observat ca ranile se inchid mult mai greu, comparativ cu ranile de la soriceii normali. Mecanismul este similar celui care are loc la om. Se produce o degradare accentuata a proteinei SLPI, care impiedica formarea de tesut nou si procesul de vindecare. Biologii americani au mers mai departe si au aplicat proteina SLPI in zona afectata de rana. In doua zile, ranile s-au inchis perfect.

PRELIMINARE. Evident, cercetarile trebuie extinse la om. Insa aceste rezultate preliminare sunt datatoare de sperante si in cazul omului. Cercetatorii americani sunt optimisti. Ei sunt convinsi ca aceasta proteina care ajuta la cicatrizarea ranilor in termen scurt ar putea fi folosita mai ales in cazul plagilor cronice, cum sunt ulceratiile de la picioare, extrem de neplacute si foarte dificil de vindecat. De asemenea, proteina SLPI este pretioasa in cazul persoanelor in varsta, care stim ca se ranesc foarte usor, in schimb se vindeca greu.

IMBATR^NIREA PIELII
Aceasta descoperire demonstreaza o data in plus ca suntem dotati de insusi Creator cu substante care, daca sunt bine utilizate, ne pot proteja sanatatea. De altfel, toti am observat cum cainii, pisicile, dar si alte animale isi "ling ranile". Acest gest este cu certitudine menit a accelera vindecarea si a evita infectiile. Specialistii nu exclud ca, in viitor, proteina sa fie folosita atat ca un remediu antiinfectios, dar chiar si pentru a incetini procesul de imbatranire a pielii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă proteina slpi