x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medici contestaţi

Medici contestaţi

de Steluta Indrei    |    25 Noi 2007   •   00:00
Medici contestaţi
Sursa foto: FILE PHOTO/

Bolile ce poartă numele unor medici germani care au avut legături cu nazismul ar trebui numite altfel, solicită un grup de specialişti in istoria medicinei.

Semnal - Boli care trebuie rebotezateÂ

Bolile ce poartă numele unor medici germani care au avut legături cu nazismul ar trebui numite altfel, solicită un grup de specialişti in istoria medicinei.

Numeroase boli poartă numele medicilor care le-au descoperit. Insă printre aceştia există medici care au incălcat grav principiile profesiei. Sunt vizaţi in principal medicii nazişti Hans Reiter, Friedrich Wegener, Julius Hallervorden şi Hans Eppinger. Aceştia, deşi au descoperit bolile care le poartă numele, sunt acuzaţi de crime de război.

Â

HOLOCAUST. Hans Reiter, adept al rasismului, a aderat la partidul nazist in 1931. Numit ministru al Sănătăţii de Adolf Hitler, medicul a fost implicat direct in crearea unui vaccin mortal administrat prizonierilor din lagărele naziste. Tot Reiter a pus la punct sterilizarea obligatorie a prizonierilor. A infiinţat "igiena rasială" la facultăţile de medicină germane şi a dat afară toţi medicii evrei. Reumatologul american Daniel Wallace este primul care, in anul 2000, a solicitat ca sindromul Reiter să fie redenumit drept "artrita reactivă". In Franţa, prof. Marcel Francis Kahn a publicat un articol, in ediţia din noiembrie 2007 a revistei La Presse Medicale, in care atrage atenţia asupra medicului german Friedrich Wegener. In 1954, acesta a dat numele unei inflamaţii a mucoasei nazale. Insă in timpul celui de-al doilea război mondial a organizat deportarea evreilor din oraşul Lodz către camerele de gazare din lagărul Dachau. Wegener a fost anchetat pentru crime de război, insă nu a fost condamnat. Julius Hallervorden, care a dat numele unei maladii neurodegenerative, a studiat creierele a 500 de alienaţi mintal gazaţi in lagărul Brandenburg-Gorden. Neurologii americani propun ca boala Hallervorden să se numească "distrofia neuronală". Alt medic nazist, Hans Eppinger, care a descoperit tromboza venei porte, a testat pe ţigani deportaţi la Dachau apă de mare tratată chimic pentru a deveni potabilă. Eppinger s-a sinucis in septembrie 1946, pe cănd era anchetat pentru crime de război.

Â

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă