Daca ati completat chestionarul anterior, v-ati format o idee destul de buna despre atuurile si slabiciunile dumneavoastra emotionale. Dar acesta este doar inceputul. In interiorul fiecarei persoane se afla o retea vasta, ascunsa, de emotii. Aceste emotii conduc in tot ceea ce faceti – si tot ceea ce ganditi si simtiti. Pentru a va mentine echilibrul emotional, este esential sa intelegeti ce se intampla in profunzime – iar scrierea unui jurnal reprezinta un excelent punct de plecare.
Studiile au mai aratat, de exemplu, ca persoanele care scriu in jurnale, mai ales cu traumele din viata lor, au trait un sentiment mai pozitiv in legatura cu propria persoana. Un numar din ce in ce mai mare de psihologi si psihiatri au inceput sa includa in practica lor scrierea unui jurnal ca tratament al tulburarilor depresive anxioase.
Nu exista reguli stricte pentru a tine un jurnal. De fapt, este valabil chiar contrariul – personalitatea si dorinta dumneavoastra de creativitate ar trebui sa va ghideze. Cateva sfaturi pentru a incepe:
Tineti cont de personalitatea dumneavoastra. Jurnalul dumneavoastra poate fi legat in piele sau poate fi facut din hartie reciclata. Poate avea imprimeul blanii de leopard sau petale de flori pe fiecare pagina. Poate fi simplu, ca un caiet. Fiecare persoana are gusturile sale, iar aceasta este ocazia de a vile le incuraja.
Scrieti cat de mult sau de putin doriti. Nu este nevoie sa scrieti in jurnal in fiecare zi pentru a va descoperi echilibrul emotional. Nu exista un numar prestabilit de cuvinte pe care ar trebui sa-l scrieti. Tinerea unui jurnal este un simplu instrument si dumneavoastra decideti ce anume functioneaza cel mai bine.
Intr-una din zile, de exemplu, puteti sa va asezati sa scrieti – si sa realizati ca nu aveti atat de multe de spus, poate doar o propozitie sau doua. Este in regula. In alta zi, mai ales intr-una cu multiple provocari emotionale, este posibil sa vedeti ca scrieti pagina dupa pagina, pe masura ce va ganditi la ceea ce s-a intamplat, la ceea ce au spus oamenii si la modul in care ati reactionat la diverse lucruri.
Introduceti-l in programul dumneavoastra. Cel mai bine este sa evitati sentimentul de obligatie de a scrie in jurnal, asa ca ar fi util sa stabiliti un anumit moment destinat scrisului – primul lucru dimineata, de exemplu, sau chiar dupa cina. Daca ratati o data, nu este nici o tragedie – dar stabilirea unui program va va ajuta sa va tineti de el.
Datati paginile. Unele jurnale au deja datele scrise pe pagini. Daca al dumneavoastra nu le are, notati datele, inclusiv anul in care scrieti. Cand revedeti ceea ce ati scris luni sau chiar ani mai tarziu, randurile va vor introduce intr-un mod fascinant in ceea ce gandeati sau simteati in diferite etape ale vietii.
Scrieti orice. Aproape orice persoana trece prin blocajul scriitorului atunci cand incepe pentru prima data un jurnal. Acesta este momentul in care trebuie sa va reamintiti ca nu incercati sa creati literatura, ci doar sa explorati si sa intelegeti cele mai intime sentimente pe care le aveti.
Inca sunteti blocata? Inchideti ochii un moment si imaginati-va o situatie stresanta din viata dumneavoastra. Acesta este subiectul: descrieti situatia in cat de putine sau multe cuvinte doriti. O data ce ati inceput, veti descoperi ca, probabil, cuvintele curg mai repede decat le puteti dumneavoastra asterne pe hartie.