Studii recente demonstreaza ca persoanele care mananca zilnic mere se protejeaza de unele forme de cancer. O echipa de cercetatori din New York aduc argumente convingatoare ca unele varietati de mere blocheaza cu peste 43% reproducerea celulelor cancerului de colon si cu 57% a celulelor cancerului ficatului.
MAGDA MARINCOVICI
Actiunea benefica a merelor asupra sanatatii se datoreaza in special continutului bogat in flavonoide.
Mai nou, un studiu finlandez sustine ca la persoanele care mananca zilnic cel putin doua mere, riscul cancerului de plaman scade cu 58%. De asemenea, ceapa, sucurile de fructe si legume contin cantitati mari de flavonoide. Numeroase studii epidemiologice publicate arata ca aceleasi flavonoide contribuie la reducerea riscurilor bolilor coronariene, accidentelor cerebrovasculare.
Pectina - fibra solubila - din compozitia marului reduce substantial nivelul colesterolului, contribuind in mod substantial la prevenirea infarctului. 100 de grame de mere proaspete sunt echivalente cu 1,500 grame de vitamina C. Astfel, merele sunt cei mai buni aliati in lupta contra radicalilor liberi, cei ce sunt raspunzatori de modificari periculoase la nivel celular.
In compozitia merelor se mai gasesc cantitati importante de vitamine din grupa B, glucide, fibre, minerale si oligoelemente: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu. Gratie acestor elemente, merele au efect depurativ (consumate dimineata) si laxativ (consumate seara), antiseptic intestinal, calmeaza sistemul nervos, curata sangele, intaresc organismul. In cazul aparitiei herpesului, se tamponeaza zona afectata cu felii de mar.Citește pe Antena3.ro