x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Microbii din rinichi

Microbii din rinichi

de Florin Condurateanu    |    28 Sep 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Mai putin stiu oamenii despre infectiile urinare care afecteaza tractul superior al aparatului urinar fata de mai frecventele infectii ale tractului urinar inferior, adica de la vezica si pAna la uretra.

Asistent universitar dr. Razvan Ionescu, medic primar la Clinica de medicina interna a Spitalului Colentina, explica acele infectii ale tractului superior ceva mai rare, dar cu mult mai grave numite pielonefrite. Pielonefrita este infectia tesutului rinichiului, tesut n care se formeaza urina. Trebuie subliniat ca tesutul rinichiului lucreaza tot timpul, n fiecare secunda el purifica sAngele de substantele toxice care sunt apoi eliminate prin urinare. Tesutul rinichiului lucreaza tot timpul, dar urinarea este din cAnd n cAnd, fiindca urina se stocheaza n rezervorul intermediar, numit vezica urinara. Infectia n tesutul rinichiului sau n bazinet nseamna ca microbii, germenii s-au fixat n tesuturile rinichiului producAnd uneori chiar moartea. Cum formarea urinei permanenta spala tesutul rinichiului se pune ntrebarea cum se pot cantona acolo microbi. Ei bine, trebuie sa existe un altceva care sa nlesneasca fixarea microbilor n tesutul rinichilor. Adesea n spatele unei pielonefrite, acel altceva nseamna o piatra la rinichi. Alteori, un alt obstacol favorizeaza fixarea microbilor. Un cancer n organele din micul bazin, cancer de ovar, de uter, de colon, care prin tumora preseaza uretra si fac sa stagneze urina n rinichi. Pacientii care au suferit iradieri n zona pelvisului ajung sa aiba cicatrice care si ele mpiedica buna evacuare a urinei.

Care sunt simptomele acestor infectii n rinichi? Se altereaza starea generala, omul are febra, frisoane, dureri ntr-o parte a salelor, este apatic si i scade pofta de mAncare. Urina lui devine tulbure, caci se aglomereaza acolo atAt leucocitele, adica soldateii de aparare, cAt si microbii. Urocultura ajuta la stabilirea diagnosticului de pielonefrita si prin analize se stabileste si antibioticul la care sunt vulnerabili microbii respectivi. In pielonefrita acuta, dupa cura cu antibiotice lucrurile ar trebui sa intre n normal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă