x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mierea si varul din ochi

Mierea si varul din ochi

16 Oct 2004   •   00:00

Nu degeaba se spune: "Mi-e drag ca lumina ochilor". Pentru ca ochii sunt un dar de nepretuit. Cu toate acestea, unii isi bat joc de ei. Cum altfel se poate spune despre unii care, sfatuiti de cine stie ce cumatra sau vecina, afland ce bine fac produsele stupului, isi pun miere in ochi.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Sau altii care-si pun in ochi cine stie ce medicamente sau isi naclaiesc ochii cu unguente nepotrivite. Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca numai oftalmologul poate recomanda punerea in ochi a unor picaturi sau utilizarea unor unguente. Toate picaturile ce se pun in ochi se numesc coliruri, pe flaconul respectiv trebuie sa fie inscriptionat obligatoriu cuvantul "colir", iar a doua denumire specifica, despre ce medicament ocular este vorba. Dupa cum pentru ochi se folosesc doar unguente pe care scrie "unguent oftalmic", din acela foarte ieftin, fara nici o particula care sa-i strice omogenitatea.

Cum trebuie sa procedeze un om care are arsuri cu substante chimice la ochi? Cand unui om i-a sarit acid in ochi, primul lucru pe care e obligat sa-l faca este sa-si spele ochiul cu apa, sa-si aseze ochiul sub jetul de la robinet pentru a indeparta urmele de acid, care altfel ar continua sa arda tesuturile oculare. Apoi se poate spala ochiul si cu o solutie preparata din doua linguri cu bicarbonat la un litru de apa. Imediat apoi trebuie mers la oftalmolog fiindca arsura cu acid provoaca rapid opacifierea corneei. Trebuie tratate ranile produse de acid deoarece si conjunctiva ochiului risca sa se lipeasca de conjunctiva pleoapelor. Arsurile oculare cu baze sunt mai periculoase decat cele cu acid. Daca intra in ochi o baza lichida, de exemplu, o picatura dintr-o solutie caustica, omul respectiv trebuie sa-si spele ochiul cu un jet de apa, iar apoi se poate recurge si la o solutie slab acida, doua lingurite de otet intr-un litru de apa. Primul drum trebuie sa fie apoi la oftalmolog. Daca arsura este cu o baza solida, de exemplu cu var, mai intai se extrag particulele de var din ochi cu o penseta sau cu o scobitoare neascutita, iar apoi se procedeaza ca in cazul arsurii cu baza lichida.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochi