x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ministerul Sănătăţii - Pregătiri contra gripei

Ministerul Sănătăţii - Pregătiri contra gripei

de Magda Marincovici    |    04 Oct 2007   •   00:00
Ministerul Sănătăţii  - Pregătiri contra gripei
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Potrivit specialiştilor, tulpinile virusurilor gripale din acest sezon sunt similare celor din sezonul trecut. După 15 octombrie incepe campania de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei.


Potrivit specialiştilor, tulpinile virusurilor gripale din acest sezon sunt similare celor din sezonul trecut. După 15 octombrie incepe campania de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei.

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) achiziţionează 3.700.000 de doze de vaccin gripal. Astfel, MSP va vaccina, conform indicaţiilor OMS, aproximativ 20% din populaţie", a declarat dr Florentina Furtunescu, directorul general in MSP. La sfărşitul acestei săptămăni se finalizează, pe baza listelor medicilor de familie, inventarierea persoanelor cu risc de gripă. Apoi, MSP distribuie dozele de vaccin autorităţilor de sănătate publică judeţene, care, la răndul lor, le distribuie medicilor de familie, astfel incăt după 15 octombrie să inceapă campania de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei.


RISC. Grupele de populaţie aflate la risc care vor fi vaccinate sunt:
  • persoane cu vărsta mai mare de 65 ani
  • bolnavi cronici (in special cei cu afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, bolnavii de diabet, cancer etc.)
  • personal medical care acordă asistenţa celor cu risc inalt
  • persoane adulte şi copii, rezidenţi in instituţii de ocrotire socială şi pacienţii unităţilor care găzduiesc persoane cu afecţiuni cronice
  • salariaţii instituţiilor de ocrotire şi a unităţilor de boli cronice
  • membrii de familie ai persoanelor la risc inalt
  • copii cu afecţiuni medicale cronice pulmonare şi cardiovasculare
  • pacienţii infectaţi HIV, copii şi adolescenţi supuşi terapiei cu aspirină.


Ca in fiecare an, in această perioadă apar o serie de informaţii care invocă studii ce susţin eficienţa redusă a vaccinului antigripal. De această dată se insistă pe ideea că vaccinul antigripal nu ar reduce riscul de deces in cazul vărstnicilor. Doctorul Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase, doctor in ştiinţe medicale, in Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" Bucureşti, recomandă vaccinare antigripală a persoanelor cu risc şi, in special, a vărstnicilor.

Căt priveşte eficienţa vaccinului, dr Enache reaminteşte că, aşa cum nu există medicament cu eficienţă de 100%, nici vaccinurile, inclusiv cel antigripal, nu protejează 100%. Potrivit dr Florentina Furtunescu, virusurile gripale circulante in sezonul 2007-2008 au acelaşi grad de patogenitate cu virusurile din sezonul trecut.

Campania de vaccinare va avea un vărf ascendent in luna noiembrie şi va continua pănă in luna ianuarie 2008, iar in funcţie de situaţia epidemiologică va putea fi prelungită pănă in martie 2008.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă