EFECT ● Febra Olimpiadei face victime printre cei fără condiţie fizică
Jocurile Olimpice au crescut atît de mult interesul pentru sport, încît
oamenii încearcă să atingă performanţele atleţilor. Dar asta cu riscul
de a-şi suprasolicita organismul, avertizează medicii.
EFECT ● Febra Olimpiadei face victime printre cei fără condiţie fizică
Jocurile Olimpice au crescut atît de mult interesul pentru sport, încît oamenii încearcă să atingă performanţele atleţilor. Dar asta cu riscul de a-şi suprasolicita organismul, avertizează medicii.
Multe persoane îşi suprasolicită organismul în încercarea de a ajunge la performanţele atleţilor de la Beijing, semnalează un articol publicat de BBC online. Un serviciu de relaţii clienţi pentru gadgeturi din Marea Britanie a primit de la începerea Jocurilor Olimpice peste 50 de telefoane de la oameni care doreau să îşi seteze bicicletele medicinale sau benzile de alergat pe viteza atinsă de cicliştii de performanţă. "Rolul nostru este de a asigura asistenţă pentru telefoanele mobile sau iPod-uri, însă un număr foarte mare de oameni ne apelează pentru a afla cum pot seta echipamentele de fitness în aşa fel încît să ţină pasul cu olimpicii", a declarat pentru BBC Ben Titchmarsh, de la Gadget Helpline.
REALISM. John Brewer, directorul Academiei de Ştiinţe Sportive Lucozade, din Slough, Marea Britanie, spune că Jocurile Olimpice îndeamnă oamenii la mişcare, iar acesta este un lucru bun. "Întotdeauna trebuie să existe însă o doză de realism în încercarea de a atinge performanţe. Oamenii trebuie să fie conştienţi că atleţii pe care îi văd la televizor au o pregătire fizică pe care au clădit-o în ani de antrenamente", spune John Brewer. La maraton, o femeie atinge o viteză de 20 km/h şi o menţine mai bine de două ore, dar persoanele fără antrenament nu pot menţine această viteză mai mult de cîteva secunde sau minute.
SUPRASOLICITARE. Sarah Hardman, psiholog al Institutului Britanic de Sport, care a lucrat cu echipa olimpică engleză, atrage atenţia că fiecare persoană trebuie să-şi cunoască limitele. Pentru a preveni suprasolicitarea şi întinderile musculare sau articulare, specialistul recomandă stabilirea unor limite în timpul exerciţiilor fizice şi creşterea treptată a performanţelor sportive.
Citește pe Antena3.ro