x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Muzica mai... incet!

Muzica mai... incet!

de Andrada Floria    |    29 Aug 2005   •   00:00
Muzica mai... incet!

Muzica ascultata in casti la un volum foarte ridicat afecteaza auzul si poate duce chiar la surditate. Acestea sunt concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta din Marea Britanie.

Ce poate fi mai placut decat sa asculti muzica preferata in mijloacele de transport in comun, pe strada sau chiar la birou? In prezent, foarte multi tineri simt nevoia sa se izoleze de restul lumii, punandu-si castile de la MP3 player in urechi si dand volumul la maxim. Acesta este si motivul pentru care cei de la Royal National Institute for Deaf People (Institutul pentru hipoacuzici) din Marea Britanie au realizat un studiu privind legatura dintre volumul din casti si surditate. Astfel, cercetatorii britanici au descoperit ca 39% dintre tinerii de 18-24 de ani asculta muzica la casti timp de o ora in fiecare zi. Iar 42% dintre acestia admit ca le place sa dea volumul foarte tare.

LIMITARE. Institutul pentru hipoacuzici avertizeaza ca auzul este grav amenintat de sunetele cu intensitatea de 80 de decibeli. De aceea, zgomotul produs de o bormasina, care are 100 de decibeli, este foarte deranjant pentru urechile noastre. Ceea ce stiu foarte putini dintre cei care asculta muzica la casti este ca unele MP3 playere pot atinge pana la 105 decibeli. Ca o masura de prevenire a problemelor auzului cauzate de sunete atat de puternice, Uniunea Europeana a impus restrictionarea intensitatii sonore cu ajutorul unui dispozitiv atasat aparatelor. Insa unii dintre iubitorii de muzica la volume periculoase renunta la acest dispozitiv.

AVERTISMENT. Graham Frost, presedintele Societatii Britanice de Audiologie, atentioneaza ca riscul aparitiei tulburarilor auditive este direct proportional cu volumul si perioada de timp petrecuta in compania muzicii. El a adaugat ca simptomele deficientelor de auz pot aparea dupa cateva luni de ascultat muzica la volume necorespunzatoare. "Tinerii au tendinta de a sta ore in sir cu castile pe urechi pentru ca MP3 playerele pot memora pana la cateva sute de melodii o data. Cel mai bine ar fi ca muzica preferata sa fie ascultata perioade scurte de timp si cu pauze", este de parere Graham Frost. Primul semnal de alarma ca muzica a fost prea tare este un zgomot care persista in urechi dupa oprirea muzicii.

DECIBELI
Urechile noastre sunt supuse zgomotelor de diferite intensitati. Se vorbeste astazi, din ce in ce mai insistent, despre poluarea fonica. Chiar si noaptea, atunci cand ne aflam intr-o camera linistita, sunt inregistrati 20 de decibeli. O conversatie pe un ton calm intre doi prieteni produce un zgomot de 60 de decibeli, o strada aglomerata - 70, iar un avion care decoleaza - 110. "Calitatea auzului poate fi amenintata si daca, in discoteci, dansati foarte aproape de boxe", avertizeaza Graham Frost. De aceea, specialistii recomanda sa mai iesim din cand in cand de pe ringul de dans, pentru a ne odihni urechile, macar pentru scurt timp.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă muzica